Kanta-Häme

Parisuhdeterapiassa lavalla

Mitä kaikkea olette hyödyntäneet omasta parisuhteestanne tätä esitystä varten?

– J: Uusperhe on yksi teema. Nelikymppisen parikunnan arki ja seksielämä ruoditaan siinä sekä naisten ja miesten roolit ja miten vaikeaa on olla nainen tai mies.

– R: Kaksi tuntia me siinä valitamme yleisölle. Kommunikaatio on myös yksi iso teema.

Minkälaiset piirteet teitä toinen toisissanne ärsyttävät?

– R: Se, että Johanna on aika usein sellainen putkiaivo.

– J: Emme ole ihan stereotyyppisiä miehiä ja naisia itse tässä parisuhteessa. Riku kohtelee minua kuin olisin stereotyyppinen nainen, ja sitten kun en olekaan, hän ei usko sitä.

Miten hyvin tai huonosti teidän parisuhteenne kestää sen, että te läväytätte ongelmanne kaiken kansan kuuluville?

– J: Stand upiin kuuluu, että kaikki materiaali syntyy tunnustuksellisuudesta. Meillä on ikään kuin lupa puhua toisistamme tällä tavalla. Kumpikin ymmärtää lajin lainalaisuudet. Puhumme oman elämän ehkä nöyryyttävimmistä kokemuksista yleisölle.

– R: Olen haukkunut itseäni lavalla jo 25 vuotta, joten ei se tunnu oikein miltään! Täytyy myöntää, että harjoitusvaiheessa oli vähän vaikeaa, kun ensimmäisiä kertoja kuuli, mitä toinen sanoo. Siitäkin mentiin yli. Jos ei olisi ollut vaikeaa, en usko, että esitys olisi niin hauska.

Onko niin, että tämän esityksen ansiosta teidän ei tarvitse käydä parisuhdeterapiassa?

– R: Me käymme itse asiassa 12 kertaa tänä kesänä parisuhdeterapiassa (esityksissä) ja jatkamme syksyllä Tampereen Työväen Teatterissa. Tämä on sitä parasta parisuhdeterapiaa meille, mutta niin on ilmeisesti myös yleisölle. Kylkeenpukkailujen määrä yleisössä on sitä luokkaa.

– J: Palaute yleisöltä on ollut sen suuntaista, että on ihana, että joku sanoo ääneen asiat, joita he ovat itsekin miettineet.

Miten otollinen paikka kesäteatteri on teidän esityksellenne?

– R: Kesäteatterissa ihmiset ovat vastaanottavaisemmalla tuulella. Siinä on vähän festivaalimeininkiä.

– J: Mietityttää, tietääkö yleisö, mitä se oikeasti on tulossa katsomaan: että ihmiset eivät tule katsomaan näytelmää, vaan stand up -esitystä. Hämeenlinnassa on kuitenkin niin pitkä stand up -perinne, että uskon, että löytyy sopiva yleisö.

Riku, olet palaamassa pitkäaikaiseen kotikaupunkiisi esityksen myötä. Onko ollut ikävä tänne?

– R: Totta kai kymmenen vuotta on sellainen siivu elämää, ettei se helpolla unohdu. Elokuussa tulen Hämeenlinnaan ohjaamaan Tahtien sotaa, ja keväällä tuli kaupungissa oltua jo viitisen viikkoa. Ihan mahtavaa!

Minkälaisen esityksen lupaatte katsojille?

– J: Hauskan.

– R: Saa nauraa. Se on aikuiseen makuun tehtyä huumoria. Jos olet ikinä ollut parisuhteessa, saat varmasti nauraa sekä itsellesi että toiselle. HÄSA

Esitys

Mars vs. Venus la 7.7. klo 19. Stand up -esitys. Riku Suokas ja Johanna Tohni. Hämeenlinnan Uusi Kesäteatteri. Kaupunginpuisto, Hämeenlinna.