fbpx
Kanta-Häme

Paritanssi on kokenut uuden tulemisen nuorten keskuudessa – Etenkin tanssibileet houkuttelevat nuorempaa väkeä

Paritanssi on kokenut uuden tulemisen nuorten keskuudessa.
Palokunnantalolle tanssin pariin kokoontuneet Teemu Kurki (vas.), Maiju Landström, Anniina Salo ja Jussi Kaksonen vakuuttavat, että tanssiharrastus ei ole enää pelkästään vanhemman väen juttu. Kuva: Heli Karttunen
Palokunnantalolle tanssin pariin kokoontuneet Teemu Kurki (vas.), Maiju Landström, Anniina Salo ja Jussi Kaksonen vakuuttavat, että tanssiharrastus ei ole enää pelkästään vanhemman väen juttu. Kuva: Heli Karttunen

Perinteisten lavatanssien rinnalle on noussut uudenlainen tanssikulttuuri. Tuoreet tanssibändit ja uudet sovitukset tämän hetken pop-kappaleista ovat saaneet nuoret innostumaan paritansseista.

– Lavoille on tullut paljon uusia bändejä, jotka soittavat nuorekkaampaa musiikkia ja tekevät nykyartistien kappaleista uusia versioita. Vaikka tangoja ja valsseja edelleen soitetaan, myös tanssilajeja on tullut lisää, hämeenlinnalainen tanssinharrastaja Anniina Salo kertoo.

Nuoret ovat löytäneet myös noin kymmenen vuotta sitten lanseeratut salsa- ja westibileet.

– Aina paritanssissa on ollut nuoria mukana, mutta nyt alle 30-vuotiaita käy tosi paljon. Muutos on tapahtunut kymmenen vuoden sisällä, samassa tahdissa kun baarissa käyminen on vähentynyt, tanssinopettaja Hanna Tuominen sanoo.

Tanssikanssa liikkuu paljon

Tanssi yhdistää nuoria eri puolilta Suomea. Tanssikoulu Antti Törmäsen tanssinopettajat Jussi Kaksonen ja Hanna Tuominen sekä kurssille kokoontuneet Anniina Salo, Teemu Kurki ja Maiju Landström ovat tutustuneet toisiinsa juuri tanssin parissa.

Kurki on saapunut Hämeenlinnaan Tampereelta ja Kaksonen Raisiosta.

– Tanssikansa on liikkuvaista ja Hämeenlinnan sijainti Tampereen ja Helsingin välissä on loistava. Satulinnan menetys oli iso juttu, en itse ymmärtänyt, kuinka hyvä paikka oli sijainniltaan, Salo harmittelee.

DJ noussut bändien rinnalle

Nuoret valitsevat tanssipaikan usein tiettyjen artistien mukaan. Tanssilavoilla tämän hetken nuorten suosikkiyhtyeitä ovat muun muassa Hurma, Taikakuu ja Lemmenlautta.

Salsa- ja westibileissä musiikista vastaa usein DJ.

– Westibileissä on kipinää. Ne vetävät nuoria, koska etenkin niissä tanssitaan tämän päivän musiikkiin, Salo sanoo.

Salsa- ja westibileitä järjestetään yleensä isommissa kaupungeissa, esimerkiksi Tampereella, Helsingissä, Turussa ja Oulussa. Hämeenlinnassa salsabileitä on järjestänyt muun muassa Verkatehtaan TR Studio.

– Kesällä tanssibileitä on myös ulkona. Esimerkiksi Helsingissä viime kesänä Allas Sea Poolin katolla järjestetyt salsabileet olivat aivan mahtavat, Salo kuvailee.

Vanhemmat esimerkkinä

Moni nuori aloittaa tanssiharrastuksen kavereiden houkuttelemina tai vanhempien esimerkistä.

– Vanhempani harrastavat paritanssia ja kannustivat jo vuosia sitten kokeilemaan. Itselläni oli hirveästi ennakkoluuloja, ja ajattelin, ettei se ole minun lajini, mutta isäni sanoi, että siellä on myös paljon nuoria mukana. Kun kokeilin, hurahdin heti, reilut kaksi ja puoli vuotta tanssinut Salo kertoo.

Ystävykset käyvät tanssimassa lähes viikoittain. Mikä tanssimisessa oikein kiehtoo?

– Luulen, että nuoret ovat aiempaa kiinnostuneempia terveellisistä illanviettotavoista. Paritanssissa yhdistyvät musiikki, liikunta ja sosiaalinen kanssakäyminen ihmisten kanssa. Tanssiminen on mitä parhain tapa edistää hyvinvointia – myös henkistä, Salo sanoo.

Kehittää sosiaalisuutta

Jotkut empivät paritanssin aloittamista sen vuoksi, ettei saatavilla ole sopivaa tanssipartneria.

– Kursseilla ei tarvitse olla paria, mutta parinkin kanssa voi tulla. Kursseilla myös vaihdetaan välillä paria. Jos ei tiedä tykkääkö tanssimisesta, kannattaa ainakin kokeilla, Hanna Tuominen vakuuttaa.

Myös miesten määrä tanssikursseilla on lisääntynyt.

– Turun suunnalla kursseilla on melkein enemmän miehiä kuin naisia, Jussi Kaksonen kertoo.

HAMKissa sosionomiksi opiskeleva Salo oli tänä keväänä mukana järjestämässä tanssikoulu Antti Törmäsen kanssa koulunsa viittä tanssituntia opiskelijoille ja henkilökunnalle. Hänen mukaansa ensi syksyksi olisi näillä näkymin luvassa jotakin vastaavaa.

– Itse olen lähtenyt tanssikursseilta liikkeelle ja käyn kursseilla edelleen. Tanssiminen kehittää sosiaalisuutta ja antaa varmuutta ihmisten kanssa toimimiseen, Salo lupaa.

 

Juttu on julkaistu Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa3.4.2019.

Tästä on kysymys

Tanssibileissä musiikkia soittaa usein DJ ja ne kestävät yleensä noin 3 tuntia.

Salsabileissä tanssitaan lattareita.

Westibileissä tanssitaan West Coast Swing -tanssia.

Tanssibileissä on pääsääntöisesti sekahaku.

Lavatansseissa on perinteisesti naisten- ja miesten haku erikseen ja ne kestävät noin 5–6 tuntia.

Useat yhdistykset järjestävät tansseja ympäri vuoden.

Menot