Kanta-Häme

Parkkiaika lyheni keskustassa

Tunnuspysäköinnin ensimmäinen vaihe otetaan käyttöön Hämeenlinnassa maanantaina, mutta keskustan koillisosan katujen varsille on jo ilmestynyt tunnuspysäköintialueen ilmaisevia liikennemerkkejä.

Periaatteessa tunnuksilla saa pysäköidä siis jo nyt niillä kaduilla, joissa liikennemerkit ovat paikoillaan, kertoo Hämeenlinnan Pysäköinti oy:n toimitusjohtaja Jarmo Kulmala.

Tunnuspysäköinti koskee keskustan rajatun alueen asukkaita ja yrityksiä. Vuodeksi tai puoleksi vuodeksi ostettavalla A-tunnuksella voi pysäköidä rajoittamattomasti niillä kaduilla, joissa on asiasta kertova lisäkilpi liikennemerkissä. Muuten paikoille pysäköidään normaalien rajoitusten mukaan.

Kulmalan mukaan alueen asukkaat ovat hankkineet jo muutamia pysäköintitunnuksia, mutta yrityksiltä ei ole tullut edes kyselyitä.

Hän arvelee tämän johtuvan siitä, että aihe on monelle vielä tuntematon. Kulmala kuitenkin odottaa, että tunnuksia menee kaupaksi.

– Lukumäärällisesti on kysymys aikamoisesta määrästä paikkojen tarvitsijoita. Keskustan tunnuspysäköintiä on kyselty päättäjiltä jo vuosia, ja nyt se toteutuu.

Ensimmäisessä vaiheessa tunnuspysäköintialue otetaan käyttöön keskustan koillisosassa aina Koulukadulta Lukiokadun rannanpuoleiseen päätyyn.

Tunnuspysäköinti on lyhentänyt ilman tunnusta pysäköivien pysäköintiaikaa joillain kaduilla.

Ensimmäisen vaiheen tunnuspysäköintialueilla lähellä Hämeen linnaa aikarajoitus on parkkikiekolla kolme tuntia ja keskustaa kohti mentäessä kaksi tuntia.

Kulmalan mukaan pysäköintiaikojen lyheneminen on vain tunnuspysäköinnin lieveilmiö.

– Tunnuspysäköinti ei olisi mahdollista, jos paikoilla olisi pitkiä aikoja muita autoja. Tämä on kaupungin virkamiesten päätös, jotta paikkoja olisi tarjolla kaikille. Kokonaisuus tuo helpotusta keskustan pysäköintiongelmiin, vaikka aikarajoitukset jossain lyhenevätkin ilman tunnusta.

Tunnuspysäköinti siis laittaa tänä vuonna monella keskustan kadulla liikennemerkit uusiksi. Kulmalan mukaan periaatteena on, että alueella noudatetaan niitä liikennemerkkejä, jotka ovat olleet paikoillaan ajoneuvon pysäköintihetkellä.

Kulmala kertoo, että pysäköinninvalvojat ovat yleensä varovaisempia, kun liikennemerkeissä tapahtuu muutoksia.

– Yleensä ei ihan alkuun kirjoiteta virhemaksuja, vaan muistutuksia merkkien muuttumisesta. Sakko on silti oikeus kirjoittaa liikennemerkkien mukaan, Kulmala muistuttaa.

Hämeenlinnan kaupungin yhdyskuntalautakunta päätti ottaa tunnuspysäköinnin käyttöön loppuvuodesta 2016 kaupunginvaltuuston hyväksymän pysäköintisuunnitelman mukaisesti.

Järjestelmä otetaan käyttöön vaiheittain tämän vuoden aikana. Maanantaina alkavassa ensimmäisessä vaiheessa paikkoja on 68.

Kaiken kaikkiaan tunnuspysäköintiin oikeuttavia paikkoja tulee keskustaan 330. Rajatulla alueella sijaitsee noin kolmannes keskustan kadunvarsipaikoista.

Kulmala ounastelee, että toisen vaiheen paikat saataisiin käyttöön jo tammikuun lopussa keskustan eteläpuolelle.

Keskustan asukkaat ja yritykset voivat hakea pysäköintitunnuksia Hämeenlinnan Pysäköinnin toimistolta Kasarmikadulta. Sieltä saa tarvittavia todistuksia ja maksua vastaan muovisen lupalapun.

Pitkän tähtäimen suunnitelmissa on Kulmalan mukaan sähköisyys esimerkiksi lupien hakemisessa.

Esimerkiksi Turussa otettiin juuri käyttöön kokonaan sähköinen asukaspysäköinti, jossa lupa löytyy järjestelmästä rekisterinumeron skannaamalla. HÄSA

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic