fbpx
Kanta-Häme

Parkkikiekollakin voi tunnustaa väriä

Vaaleanpunainen parkkikiekko olisi aiheuttanut pysäköintivirhemaksun vielä viime syksynä. Hämeenlinnalainen Nella Hakamäki-Rilla on kuitenkin voinut käyttää värikästä kiekkoaan tänä vuonna huoletta.

Pysäköintikiekkoa koskeva sääntely vapautui viime vuoden joulukuun alussa, ja siitä lähtien esimerkiksi kiekon koolle tai värille ei ole enää asetettu tarkkoja vaatimuksia. Pysäköintikiekon keskeisenä vaatimuksena on, että pysäköinnin alkamisajan pitää olla selkeästi luettavissa. Aikaa ei kuitenkaan saa ilmoittaa kirjoittamalla sitä lapulle.

– Kiekkoja voisi koristella lasten kanssa, pohtii lastenhoitajana työskentelevä Hakamäki-Rilla.

Hämeenlinnan kaupungin pysäköinti- ja aluetarkastaja Kari Raatikainen kertoo, että perinteiset, siniset pysäköintikiekot ovat yhä yleisimpiä Hämeenlinnan parkkipaikoilla.

Uudenlaisia parkkikiekkoja näkyy kaupungissa silloin tällöin. Esimerkiksi paperilautasista rakennettu kiekko meni läpi.

Digitaaliset, tuulilasiin kiinnitettävät parkkikiekot ovat aiheuttaneet välillä ongelmia, sillä kiekon kellotaulun näyttöä on vaikea lukea kirkkaassa auringonpaisteessa, eikä pysäköinninvalvoja välttämättä löydä pientä näyttöä lumisen tuulilasin alta.

Jos pysäköinninvalvoja ei osaa heti sanoa, täyttääkö parkkikiekko lain vaatimuksen, hän voi ottaa kiekosta kuvan. Raatikainen kertoo, että kuvan avulla voidaan yhdessä päätellä jälkikäteen, oliko kiekko lainmukainen. Mahdollinen sakko voidaan lähettää jälkikäteen.

Hänen mukaansa digitaalinen pysäköintikiekko on poikinut Hämeenlinnassa yhden oikaisuvaatimuksen.

Kuukautta parkkikiekkosääntelyn vapauttamisen jälkeen vuodenvaihteessa tuomioistuinmaksuja korotettiin vastaamaan lähemmäksi asioiden käsittelyn kustannuksia. Pysäköintivirhemaksujen oikaisuvaatimus oli aiemmin ilmainen, mutta nykyään maksu on 250 euroa.

Hämeenlinnan käräjäoikeudesta ei osata kertoa, paljonko parkkikiekkojen sääntelyn vapauttaminen ja tuomioistuinmaksujen nouseminen ovat vaikuttaneet oikaisuvaatimusten määrään.

Parkkikiekkoja valmistavan Saintexin myyntipäällikkö Jarmo Pakkanen kertoo, että lainmuutos sai yritykset liikkeelle. Kiekkoja valmistetaan esimerkiksi yritysten logojen muotoisena ja muovin lisäksi esimerkiksi koivuviilusta.

Hämeenlinnan kaupunki on teettänyt liikelahjaksi oranssi-valkoraidallisia parkkikiekkoja. Linnan Kehityksen markkinointi- ja viestintäjohtaja Kati Tiitola kertoo, että huhtikuussa teetettyjä kiekkoja on mennyt jo muutama tuhat.

– Halusimme teettää edullisen asiakaslahjan. Ohuet kiekot mahtuvat helposti käsilaukkuun tai kirjekuoreen, ja niistä on annettu myönteistä palautetta.

Voivatko hämeenlinnalaiset jossain vaiheessa hankkia oman kaupunkinsa parkkikiekkoja?

– Vielä kiekkoja ei ole myynnissä, mutta kyllähän niitä voisi laittaa esimerkiksi matkailuneuvontaan myyntiin. HÄSA

Menot