Kanta-Häme

Parkkimaksuihin luvassa tarjouksia

Hämeenlinnan Pysäköinti oy aikoo tehdä pysäköinnin maksamisesta ja hinnoittelusta joustavampaa.

Toimitusjohtaja Jarmo Kulmala toivoo, että hiljaisina aikoina maksullista pysäköintiä voitaisiin tarjota halvemmalla.

– Esimerkiksi joulupyhinä pysäköintiä on vähän, jolloin sitä voisi elävöittää tarjouksin. Niitä voisi olla lehdessä vaikkapa teematapahtumien aikaan.

Samaan tapaan yhtiö haluaa muuttaa hintojaan myös vuodenajan mukaan. Esimerkiksi kesäisin maksullisilla parkkipaikoilla on hiljaista.

Joustava hinnoittelu on jo käytössä Keinuparkissa ja Kaivoparkissa.

Käytännössä tarjouksia voisi ottaa talteen QR-koodeina. Ne ovat pienistä neliöistä muodostuvia kuvioita, jotka luetaan älypuhelimella. Kulmalan mukaan yrityksen nykyiselläkin teknologialla koodien käyttö on mahdollista.

– Erilaiset hinnoittelut ovat katuparkeissa alkeellisimpia ja parkkitaloissa kehittyneimpiä. Toisaalta maksutavat ovat joustavimmat kadulla, missä voi maksaa kolikoilla, pankilla, luotolla ja puhelimella.

Uusista maksutavoista pin-kooditon maksaminen onnistuu jo viidellä parkkialueella. Kortti syötetään automaattiin, mutta koodia ei tarvitse näppäillä, koska automaatti varmentaa maksun.

Myös pysäköinnin lähimaksu voi olla tulevaisuudessa mahdollista.

– Maailmalla puhutaan parkkiautomaattien poistamisesta kokonaan. Se olisi halpa investointi. Se on myös minun henkilökohtainen toiveeni pitkälle tähtäimelle, Kulmala kertoo.

Helsingissä suunta on samanlainen, ja mobiilimaksua vain lisätään. Kulmala arvioi, ettei kolikkomaksu tule poistumaan Hämeenlinnasta pitkiin aikoihin.

– Hämeenlinnassa on eri-ikäisiä ihmisiä, jotka ovat tottuneet maksamaan eri tavoilla. Aina joku sen kolikon kaivaa.

Kulmalan mielestä ihmiset ovat omaksuneet mobiilimaksun melko hyvin. Hämeenlinnassa toimii kaksi pysäköinnin mobiilisovellusta, EasyPark ja ParkMan, jotka mahdollistavat puhelimella maksamisen.

Uudistuksista keskusteltiin 7. joulukuuta kaupunginhallituksen konserninjaoston kokouksessa. Varsinaiset päätökset ovat yhtiön lisäksi lautakuntien ja kaupunginvaltuuston kontolla.

Hämeenlinnan kaupungin uudessa pysäköintiohjelmassa mainitaan, että parkkitaloista tulisi tehdä hinnoittelun keinoin kadunvarsipaikkoja houkuttelevampia.

Tuoreen liiketoimintasuunnitelmansa mukaan Hämeenlinnan Pysäköinti oy pyrkii nostamaan parkkitalojen käyttöastetta 10 prosenttia.

Aiemmin suunniteltiin myös samojen lipukkeiden käyttöä kadulla sekä parkkialueilla ja -taloissa. Kulmalan mukaan se olisi vaatinut kaikkien pysäköintiautomaattien yhdenmukaistamista, joten asiaa ei enää harkita vakavasti. HÄSA

Päivän lehti

29.9.2020

Fingerpori

comic