Kanta-Häme

Parkkiperhoset liihottavat Hämeenlinnassa kesän ajan

Parkkimittarin kello raksuttaa eteenpäin. Pysäköintiaika on loppumaisillaan, mutta auton omistajaa ei näy. Tässä tilanteessa parkkiperhonen liitää pelastamaan myöhästyneen autoilijan parkkisakoilta.

Hämeenlinnassa parkkiperhoset lentelevät, tai pikemminkin potkulautailevat, ensimmäistä kertaa ensi kesänä. Perhoset ovat 16–18-vuotiaita nuoria.

Perhonen pidentää auton pysäköintiaikaa 40 sentillä. Pysäköintivirhemaksu on Hämeenlinnassa 45 euroa.

– Idea on lähtöisin Sveitsistä, josta se tuotiin ensin Joensuuhun vuonna 2001. Nyt parkkiperhosia on 7:ssä kaupungissa, sanoo Pauli Salokangas, jonka yritys Mediapaulit Oy markkinoi perhosia Hämeenlinnassa.

Suomessa perhosia löytyy Hämeenlinnan ja Joensuun lisäksi myös Mikkelistä, Kuopiosta, Savonlinnasta ja Lahdesta.

Parkkipirkoilla on

etuajo-oikeus

Viranomaisten varpaille työssä ei kuitenkaan hypitä.

– Jos samalle autolle osuvat samaan aikaan parkkipirkko ja parkkiperhonen, niin perhonen väistää, kertoo Salokangas.

Hämeenlinnassa työskentelee tästä päivästä alkaen viisi perhosta. Jokaisella on takanaan yksi sponsoriyritys, jonka mainos jätetään lasille samalla, kun ylimääräinen parkkiaika tuodaan autolle.

– Näin viime kesänä Joensuun torilla tytön, jolla oli Terveystalon paita, ja kysyin, mitä hän tekee. Kun kuulin parkkiperhosista, olin sitä mieltä, että idea pitää tuoda Hämeenlinnaankin, sanooTerveystalon yksikönjohtaja Juha Myllykangas.

Hän uskoo, että sponsorointi on hyödyllistä myös yrityksille. Neljä viidestä firmasta muissa kaupungeissa on jatkanut toimintaa useampana kesänä.

Kesätyö jossa

saa liikkua

Vaikka kertamaksut ovat pieniä, Salokangas uskoo, että kesän aikana perhosten pysäköintiaikaan käyttämä summa tulee olemaan nelinumeroinen. Hänen mukaansa kaupungin pysäköintivirhemaksuista saamat tulot korvautuvat lisääntyneillä parkkiaikamaksuilla.

Sateisina päivinä perhoset lepäävät.

Liida Ruhalalle kesätyö parkkiperhosena käy paremmin kuin hyvin.

– Olen tosi tyytyväinen että sain työn, jossa pääsen liikkumaan ja olemaan ihmisten ilmoilla koko päivän, hän kertoo. (HäSa)