Kanta-Häme

Parkkipirkot pääsevät kouluun

Suomessa on 300 pysäköinnintarkastajaa, eikä heillä ole alalle koulutusta. Käytännössä kunta kouluttaa pysäköinnintarkastajat haluamallaan tavalla. Nyt koulutus halutaan yhtenäistää järjestämällä alan ammattitutkinto.

Hämeenlinnan pysäköinninvalvonnassa uutinen koulutuksesta on otettu ilolla vastaan.

– Se on hyvä asia. Se nostaa ammattikunnan arvostusta ja yhtenäistää koulutuksen ja toimintatavat, sanoo vastaava pysäköinti- ja aluetarkastaja Kari Raatikainen Hämeenlinnan pysäköinninvalvonnasta.

Hämeenlinnassa kaupunki on kouluttanut pysäköinnintarkastajia käytännössä niin, että kaupunginlakimies on opettanut lakipykälät ja vanhempi pysäköinnintarkastaja on ollut tarkastajan mukana ja selvittänyt teitä, alueita ja käytäntöjä. Turvallisuuskoulutusta on annettu kaupungin työsuojelun kautta.

Raatikainen korostaa, ettei Hämeenlinnassa yksikään pysäköinti- ja aluetarkastaja ole ensimmäisessä ammatissaan eli elämänkokemusta löytyy. Silti hän pitää hyvänä, että tulevassa koulutuksessa opetettaisiin muun muassa asiakaskohtaamista ja hankalien tilanteiden selvittämistä lakia unohtamatta.

– Koulutus varmasti lisää alan mielenkiintoa, mutta ei tähänkään asti ole ollut rekrytointiongelmia.

Suunnittelu alussa

Pysäköinnintarkastajan työ on hankalaa ja vaativaa. Siinä kohtaa päivittäin suunsoittoa ja läheltä piti -tilanteitakin silloin tällöin.

Koulutusideaa on myssytelty jo pari vuotta. Nyt se on saanut kunnolla tuulta alleen, kun pari viikkoa sitten Rovaniemen pysäköinninvalvontapäivillä Poliisiammattikorkeakoulu keräsi koulutuksesta toiveita ja asiasta käytiin keskustelua.

Alan neuvottelukunta onkin käynyt keskustelua, että mahdollinen koulutuksen antaja voisi olla Tampereen Poliisiammattikorkeakoulu. Käytännössä koulutus tapahtuisi niin, että pysäköinnintarkastaja pääsisi koulutukseen, kun hän on ensin saanut työpaikan.

Neuvottelukunnan puheenjohtaja ja Helsingin kunnallinen pysäköinninvalvoja Kaija Kossila kertoo suunnittelun olevan alussa.

– Pyrkimys on saada koulutus kuntoon ripeästi. Suunnittelemme sitä yhdessä Poliisiammattikorkeakoulun kanssa. Parhaillaan käsitellään muun muassa tarkastajien toiveita, joita he ovat saaneet kertoa.

Laki vielä auki

Suomessa toimii myös yksityisiä pysäköinninvalvojia. Pysäköinnin valvonnassa avustamista koskevasta lainsäädännöstä on parhaillaan hallituksen esitys käsiteltävänä eduskunnassa. Käsittely on kesken. Avustamista koskeva lainsäädäntö on, että pysäköinninvalvonnan viranomaisilla olisi kouluttamisvastuu.

– Tätäkin asiaa pitää huomioida riippuen siitä, mitä eduskunta aikanaan päättää, Kossila sanoo. (HäSa)

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic