Kanta-Häme

Parkkitalo hävisi Keinusaaren kaavasta

Kaupunki on poistanut Vanajantien varteen suunnitellun pysäköintitalon Keinusaari II -alueen asemakaavasta. Tilaajapäällikkö Aimo Huhdanmäki kertoo, ettei 200-paikkaiselle parkkitalolle ollut sittenkään tarvetta.

– Se ei ollut enää ajankohtainen. Pysäköinti pystyttiin järjestämään alueella muuten eli maanpäällisillä pysäköintipaikoilla, Huhdanmäki vahvistaa.

Vanajantien varteen entiselle teurastamon tontille nousee sen sijaan joskus tulevaisuudessa viisikerroksinen liike-toimistotalo, jonka yhteyteen tulee 60 autopaikkaa. Lisäksi sen eteläpuolelle tulee 56 autopaikkaa tontille, jonne saa rakentaa kaksi 4–5-kerroksista julkista, liike- ja toimisto- tai asuinrakennusta.

– Siihen on sovitettu erilaisia hankkeita, mutta tällä hetkellä tiedossamme ei ole, kuka siihen tulee. Siihenhän voi rakentaa melkein mitä vain, Huhdanmäki sanoo.

500 asukasta

Keinusaaren asuinalue saa jatkoa jo ensi vuonna, kun YIT aloittaa viisikerroksisten asuintalojen rakentamisen Korentokadun ja Hilpi Kummilan tien kulmaukseen.

1750-neliöinen kerrostalo on ensimmäinen viiden viisikerroksisen talon ryppäästä, jotka YIT rakentaa tällä hetkellä VR:n omistamalle maa-alueelle radanvarteen. Tavoitteena on, että ensimmäinen tontti olisi valmis viimeistään vuonna 2014 ja viimeinen vuonna 2019.

Hämeenlinnan kaupunki on sitoutunut jatkamaan Hilpi Kummilan tietä ensi vuonna aina Kummilankujalle saakka ja vuoden 2014 aikana kokonaisuudessaan aina Vanajantielle saakka. Rakentamisen aikana kulku rakennustonteille voidaan järjestää nykyisen katuverkoston kautta.

Lisäksi kaupunki suunnittelee rakentavansa Keinu- ja Vuotakadut vuosien 2014–15 ja Pikkujärventien jatkeen 2016–17 aikana.

Yhteensä alueelle on arvioitu muuttavan noin 500 asukasta.

Maat vaihtoon

Keinusaaren kakkosalueella on todettu sekä pilaantunutta maata että rakennusjätettä. Ne ovat perua Keinusaaren historiasta 1960-luvulta, jolloin alueella sijainnut Pikkujärvi täytettiin ja alueella sijaitsivat muun muassa vaneritehdas sekä teurastamo.

Alueen maanomistajat Hämeenlinnan kaupunki ja VR laativat yhdessä kahdella tontilla sekä Hilpi Kummilan tiellä sijaitsevista pilaantuneista maista ympäristöilmoituksen. VR:n omistamien alueiden puhdistamiskustannuksiksi on arvioitu noin 925 000 euroa.

Kaava-alueella sijaitsee tällä hetkellä myös Vattenfall Lämmön varavoimala ja kaksi maanpäällistä polttoainesäiliötä. Niistä suurempi, eteläinen säiliö hävitetään rakennusvaiheessa, mutta pienempi, tuhatkuutioinen säiliö jää paikoilleen. Sen ympäristö jätetään kuitenkin puistoksi siten, että lähimpään asuinrakennukseen on matkaa vähintään 50 metriä.

Vanajantie kuntoon

Asemakaavaan on piirretty uusia liittymiä ja kaistajärjestelyjä Vanajantielle. Huhdanmäen mukaan kaava mahdollistaakin pitkään perusparannusta odottaneen väylän remontin ja luo edellytykset myös Paasikiventien jatkeen toteutukselle.

– Sen ympäristö muuttuu kokonaan, kun Vanajanrantaakin parhaillaan kaavoitetaan. Nyt tulee se hetki, että on pakko tehdä jotain, Huhdanmäki sanoo.

Hämeenlinnan kaupunginhallitus hyväksyi maanantaina Keinusaari II:n asemakaavan ja maankäyttösopimuksen. Lopullisesti kaavasta päättää kaupunginvaltuusto. (HäSa)

Päivän lehti

6.4.2020