fbpx
Kanta-Häme

Parola päivittyy ajan tasalle

Parolan vanhan rakennuskannan purkaminen ja uuden rakentaminen ovat pöydällä Hattulassa. Ideoita on paljon, mutta konkreettisia päätöksiä ei ole vielä saatu.

– Aktiivisuutta löytyy jo pelkästään sen takia, että meidän on kuntana pakko edistää keskustan kehittämistä. Keskustan julkiset rakennukset tullaan uusimaan joka tapauksessa, sanoo Hattulan kunnanjohtaja Lauri Inna.

Terveyskeskuksen uusimisesta päätetään vielä tämän vuoden puolella. Innan mukaan uusimistarve on kuitenkin jo aivan ilmiselvä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) arvion mukaan Parolan terveyskeskuksessa on sisäilmaongelmia. Kunnan sosiaali- ja terveyspalvelut vaativat muutenkin päivittämistä.

– Nykyinen terveydenhuollon palveluiden sopimus päättyy maaliskuussa 2018. Siksi palvelut täytyy kilpailuttaa, ennen kuin maakunnallinen sotelaki astuu voimaan, kertoo Hattulan kunnanhallituksen puheenjohtaja Kari Ventola (kok.).

Uuden terveyskeskuksen paikka, toteutus ja palvelutarjonta ovat vielä mietinnässä. Vaihtoehtoja käydään läpi vielä tämän kesän aikana.

Entinen kunnanvirasto joutuu purku-uhan alle heti kun loputkin arkistot on saatu siirrettyä Pappilanniemen uuteen kunnanvirastoon.

Ventola toteaa, että vanhan viraston korjaaminen tulisi kalliimmaksi kuin sen purkaminen. Seurakuntatalon ja -viraston kohtalot ovat puolestaan Hattulan seurakunnan päätettävissä.

Innan mielestä Parolalla on mahdollisuuksia ponnistaa vielä korkealle. Hän on varma, että Juteinikeskuksen valmistuminen avaa monien silmät kylän potentiaalille.

– Juteinikeskus ja muut meneillään olevat projektit tulevat olemaan todellisia virstanpylväitä. Odottaisin jopa viime vuotta nopeampaa kehitystä ihan lähitulevaisuudessa.

Parolan asemanseudun kehittäminen on muodostunut ikuisuuskysymykseksi. Innan mukaan tärkeintä olisi keksiä, miten rautatieaseman ja Hattulan K-supermarketin välistä aluetta voisi hyödyntää.

Moottoritien sillan ja Parolannummen väliin sijoittuvaan Kanunkiin rakennetaan noin 50 uutta asuinrakennusta.

Inna elättelee toiveita, että myös asemanseudun tyhjää maa-alaa käytettäisiin tehokkaammin. Hän uskoo uudisrakentamisen lisäävän palvelukysyntää keskustaan. Juteinikeskuksen taakse on valmistunut jo pari rivitaloa ja uusia tulee. Myös kerrostalohankkeita on vireillä.

Nyt Parolaan kaavaillaan senioriasumisen palvelukeskusta. Rakennusluvat on jo saatu. Innan mukaan kuntalaiset ovat kiinnostuneita ikäihmisten asumispalveluista. Vaihtoehtoja ovat esimerkiksi hoivapalvelut tai sitten vanhusten itsenäistä asumista tukevat palvelut.

Kunnan keskustaajaman uudistaminen ei käy ihan käden käänteessä. Inna nimeää kaksi suurinta hidastetta.

– Ensinnäkään pienen kunnan rahoilla ei voida määrättömästi aloittaa eri hankkeita samaan aikaan. Toiseksi uudistamista voidaan tehdä vain maanomistajien ehdoilla. Pyrimme tekemään heidän kanssaan yhteistyötä, Inna toteaa.

Parolasta löytyvät jo kutakuinkin kaikki arkiset peruspalvelut. Kunnanjohtaja kehuu kylän kauppoja vahvoiksi, mutta vielä yksi lisäys olisi tarpeen.

– Alko olisi hyvä saada vielä, jottei sen puuttuminen olisi kenenkään syy karata täältä. Alkon tulo olisi kannattavaa myös mökkiläisten ja kesäasukkaiden kannalta, Inna tuumaa. HÄSA

Menot