Kanta-Häme

Parola saa pikamuseon paraatipaikalle

Parolassa K-Supermarketin tiloissa on tämän viikon keskiviikosta alkaen tarjolla rautaisannos sotahistoriaa. Silloin avataan museotila, jossa esittäytyvät suomalaiset maanpuolustukseen liittyvät museot.

Pop up -museon isäksi nimetty Panssariprikaatin komentaja, eversti Pekka Järvi kertoo, että kaikki alkoi varuskunta-alueen peruskorjauksista.

– Yksi prikaatin perinnehuoneista piti panna pakettiin remontin takia. Kysyimme Panssarimuseosta, voisivatko he ottaa esineet sinne, mutta heillä ei ollut tilaa.

Sen jälkeen hän keksi ottaa yhteyttä Hattulan kunnanjohtajaan Lauri Innaan, joka innostui juhlanäyttelystä itsenäisen Suomen ja 75 vuotta täyttävän Panssaridivisioonan ja sen työtä jatkavan Panssariprikaatin kunniaksi. 

Kunta vuokrasi liikekiinteistöstä tilan, ja näyttely on pystytetty yhteistyössä.

– Täällä ovat esillä kaikki Panssariprikaatin yksiköt, jotka myös esittäytyvät erillisten teemapäivien aikana, Pekka Järvi kertoo.

Lisäksi museotilassa on omat osiot Sotilaspoikien perinneliitolle sekä Panssarimuseolle, Museo Militarialle ja Ilmatorjuntamuseolle. 

Esillä on näiden lisäksi muun muassa pienoismalleja sekä hattulalaisen Jukka Heinon valokuvanäyttely. 

Heino on koonnut Hattula-aiheisia valokuvia ja tehnyt niistä useita kuvakirjoja. Panssaridivisioonan veteraani, Hattulassa syntynyt kirjailija Mauri Sariola saa myös oman esittelypisteensä museoon.

Tarkoitus on antaa myös kaikille kiinnostuneille mahdollisuus tuoda omia esineitään tai valokuvia näytteille. Tätä varten varataan tyhjä nurkkaus museotilaan.

– On hienoa, että hanke onnistui. Sotaväki ja puolustusvoimat liittyvät kiinteästi tämän alueen historiaan, ja siksi niitä on luontevaa esitellä Parolassa. Sotilaat ovat liikuskelleet näillä nummilla 1500-luvulta lähtien, Järvi sanoo.

Hän toivoo, että museo houkuttelisi kävijöitä Hattulasta ja muualtakin. 

Museo on keskeisellä paikalla Parolassa, ja siihen on helppo poiketa. Museo on avoinna puoli vuotta eli heinäkuun loppuun saakka.

Näyttelyn avajaisissa 1. helmikuuta kello 18 kuullaan kunnanjohtaja Lauri Innan, prikaatin komentajan, eversti Pekka Järven sekä yrittäjien edustajan puheenvuorot. 

Panssarinyrkki aloittaa musisoinnin jo ennen tätä eli kello 17.30. HÄSA

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic