Kanta-Häme

Parola ykkönen ja Loppi kakkonen lukiovertailussa

Viikko sitten Ylen julkaisemassa lukioiden vertailussa valtakunnan ykkönen Ressun lukio putosi STT:n vertailussa sijalle 29.

STT:n vertailu muutti asetelmia myös Kanta-Hämeessä. Kaurialan lukio menetti maakunnan ykkössijansa Parolan lukiolle, joka paransi sijoitustaan lähes parillakymmenellä pykälällä. Menestyjiksi nousivat pienet lukiot ja vahvistivat näin myös käsitystä pienten yksilöllisen opetuksen tehokkuudesta.

 

– Lukiovertailua ja asettamista paremmuusjärjestykseen on paljon arvosteltu. Kyllä sitä siitä huolimatta näin keväisin seurataan tarkkaan. Luohan se ilman muuta mielikuvaa lukion menestyksestä, toteaa Lopen lukion rehtori Vilho Ylönen.

Lopen lukio on pieni, yksisarjainen ja tänä vuonna 20-vuotias. Lukion tämän kevään ylioppilaat yllättivät kirjoittamalla tasaisen hyvin. Ylen viikko sitten tekemässä vertailussa Lopen lukio paransi sijoitustaan viime vuodesta 150 sijan verran koko maan 404 lukion joukossa ja sijoittui sijalle 95.

Mikä Lopen lukion salaisuus on?

Vilho Ylönen ja tämän vuoden abiturienttien ryhmänohjaaja, matematiikan ja kemian lehtori Anja Mäkelä antavat kunnian opiskelijoille.

– Tämä joukko on ollut alusta lähtien hyvä, innostunut ja tehnyt yhdessä töitä. Pienessä 11 opiskelijan joukossa on syntynyt hieno me-henki, jolla he ovat tsempanneet toisiaan, Anja Mäkelä kertoo.

Erityisesti matematiikan ja kemian kirjoitusten muuttuminen sähköisiksi ensi vuonna kannusti abit pääsemään läpi jo tänä vuonna.

 

Pienessä lukiossa ylioppilaskirjoitusten tulos vaihtelee Vilho Ylösen kokemuksen mukaan vuosittain, vaikka opettajakunta tuntee jokaisen oppilaansa heikot kohdat ja antaa yksilöllistä tukea.

– Tänä vuonna meillä kaikki 11 abiturienttia lakitetaan. Yksikään ei reputtanut. Huippukirjoittajia ei ole, mutta kaikki kirjoittivat vähintään viisi ainetta ja yksi seitsemän, Vilho Ylönen kertoo.

Loppi joutuu muiden pienten lukioiden tavoin kilpailemaan opiskelijoista sekä ammatillisen koulutuksen että naapurilukioiden kanssa. Mielikuva lukion tasosta vaikuttaa valintoihin ja siinä Loppi on onnistunut.

– Lukiossa on tänä vuonna 53 opiskelijaa, mutta ensi syksynä aloittavat 35 uutta opiskelijaa nostavat kokonaismäärän 77:ään. Kun Hyvinkäällä ja Hämeenlinnassa lukioita yhdistetään, me saatamme olla voittajia, sanoo Vilho Ylönen.

Lopen lukion epävarmuuden aika on nyt toistaiseksi ohi. Vielä neljä vuotta sitten pelättiin lukion lakkauttamista, kun opetusministeriö kaavaili lukioverkon supistamista. Lukio on pystynyt tuloksillaan vakuuttamaan oman kunnan päättäjät ja asukkaat. HÄSA