Kanta-Häme

Parolaan hahmotellaan yhtenäiskoulua

Hattulassa on keskusteltu alustavasti yhtenäiskoulun muodostamisesta Parolaan.

– Asia on lähtökuopissa, jos sielläkään, kertoo Hattulan vt. johtava rehtori Jari Wihersaari.

Keskusteluja on hänen mukaansa käyty Parolan koulun rehtorin Mika Saarisen ja Parolan yhteiskoulun vs. rehtorin Jani Tantun kanssa. Seuraavaksi sitä pohditaan opettajakunnan kanssa.

Hattulassa laaditaan kevään aikana säästöohjelma, jolla on tarkoitus karsia kunnan tämän vuoden ja lähivuosien käyttömenoja. Wihersaaren mukaan säästötkin vaikuttavat keskustelun taustalla, mutta pohdinta on alkanut pedagogisista syistä.

– Suomessa on sata yhtenäiskoulua, ja olemme halunneet pohtia sitä ideaa täälläkin. Yhtenäiskoulun perusajatushan on se, että oppilaille tarjottaisiin yhtenäinen polku ehkä jopa varhaiskasvatuksesta peruskoulun loppuun, Wihersaari sanoo.

Valmistelu vie aikaa

Parolan yhteiskoulun rehtori Tiina Kivinen valittiin viime vuoden lopulla Vesilahden sivistystoimenjohtajaksi. Wihersaaren mukaan tässä tilanteessa on luontevaa keskustella koulujen yhdistämisestä.

– Mutta asian valmistelu on hidasta, esimerkiksi syyslukukauden alkuun mennessä tämä ei varmaankaan ole valmis juttu. Muualla Suomessa yhtenäiskouluun siirtyminen on vaatinut ainakin muutaman vuoden valmistelun.

Parolan ala- ja yläkoulu sijaitsevat lähekkäin samalla mäellä. Yläkoulu eli yhteiskoulu toimii samassa rakennuksessa Parolan lukion kanssa, mutta niiden yhdistämistä ei ole pohdittu.

– Tässä on keskusteltu nimenomaan perusopetuksesta. Lukio on toisen asteen oppilaitos, ja sen liittäminen mukaan samaan kuvioon olisi paljon hankalampaa.

Hämeenlinnassa on kolme yhtenäiskoulua eli Hämeenlinnan yhteiskoulu sekä Iittalan yhtenäiskoulu ja Hauhon yhtenäiskoulu. Iittalan ala- ja yläkoulu yhdistyivät yhtenäiskouluksi vuonna 2006 ja Hauholla vuotta myöhemmin. (HäSa)

Päivän lehti

4.4.2020