Kanta-Häme

Parolan lukio ehkä Tavastian helmoihin

Hattulassa aiotaan selvittää Parolan lukion ylläpitovaihtoehtoja. Lukio on nyt kunnan oma, mutta jatkossa se voisi toimia myös osana Tavastian koulutuskuntayhtymää.

– Ykköstavoite meillä on se, että Parolassa on jatkossakin lukio. Lukion lakkauttamisesta emme edes keskustele, vaan nyt selvitetään, paljonko lukio maksaa kunnan omana toimintana ja paljonko se maksaisi osana Tavastian lukioliikelaitosta, kertoo kunnanjohtaja Heidi Rämö.

Hämeenlinnan lukiot siirtyivät tämän vuoden alussa koulutuskuntayhtymä Tavastian ylläpitämäksi. Janakkalassa taas on päätetty, että Turengin ja Tervakosken lukiot yhdistyvät hallinnollisesti.

Etelän pienet lukiot liipasimella

Vt. johtava rehtori Jari Wihersaari muistuttaa opetusministeri Jukka Gustafssonin (sd.) linjauksesta, jonka mukaan Suomessa on tällä hetkellä liikaa lukioita.

– Hän on myös sanonut, ettei pohjoisesta eikä idästä voi karsia. Eli silloin tarkasteluun joutuvat Etelä-Suomen pienet lukiot.

Aloite keskusteluihin on tullut Tavastian lukioliikelaitoksen johtavalta rehtorilta Ilkka Kykkäseltä.

– Tästä puhuttiin epävirallisesti kahvipöytäkeskusteluissa, mutta aika nopeasti päädyimme siihen, että asiaa kannattaa selvittää virallisemminkin, Wihersaari sanoo.

Parolan lukion rehtori Reijo Järvinen kertoo, ettei ylläpitokeskustelu vaikuta käytännön koulutyöhön.

– Uskoisin, että päättäjät haluavat jatkossakin säilyttää lukion Parolassa. Me toimimme annetuissa raameissa, on ylläpitäjätaho mikä tahansa.

Heidi Rämön mukaan asiaan liittyy myös seudullinen näkökulma. Parolan lukiossa on 90 aloituspaikkaa, ja viime vuosina hakijoita on ollut vähemmän kuin paikkoja.

– Jatkossa kaikki aloituspaikat seudulla ovat varmasti tarpeen, jos toisen asteen koulutusta karsitaan.

Työryhmä kaivaa esille luvut

Rämö ja Wihersaari visioivatkin, että jos Parolan lukio siirtyy osaksi lukioliikelaitosta, Parolassa voitaisiin tarjota myös ammatillisen koulutuksen yleissivistävien aineiden opetusta.

Yhteistyötä on tehty tähänkin asti, esimerkiksi tietokonepohjaista opetusta on kehitetty seudullisesti.

Hattulan kunnanhallitus käsittelee lukioasiaa maanantaina. Ajatuksena on, että kunnanhallitus nimeäisi työryhmän, joka alkaa selvittää eri vaihtoehtoja.

Wihersaaren mukaan lukion tilannetta on pohdittu myös valtuustoseminaarissa. Perustettava työryhmä etsii vastauksia siellä esitettyihin kysymyksiin.

– Yhtä hyvin lopputulos voi olla se, että lukio pysyy jatkossakin kunnan omana toimintana. Mutta silloin meillä on tarjota päättäjille vertailukelpoisia lukuja eri vaihtoehdoista, Rämö sanoo.

Selvitystyölle annetaan näillä näkymin aikaa syyskuun loppuun saakka. (HäSa)

Päivän lehti

21.9.2020

Fingerpori

comic