Kanta-Häme Hattula

Parolan lukio vaakalaudalla – Hattulan kuntaan esitetään paljon muitakin säästötoimia

Parolan lukio on nykyään osa Tavastian koulutuskuntayhtymää. Nyt Hattulassa esitetään, että tästä lukioyksiköstä luovuttaisiin. Asiasta päättää kuitenkin Tavastia. Arkistokuva:Terho Aalto.

Hattulaan esitetään melko rankkojakin talouden sopeuttamistoimia. Talouden tasapainottamistoimikunta esittää muun muassa, että kunnassa toimiva lukioyksikkö lakkautetaan tulevana syksynä.

Parolan lukio on osa Tavastian koulutuskuntayhtymää.

– Päätös asiasta tehdään Tavastiassa, mutta me olemme jo keskustelleet asiasta Tavastian kanssa, kunnanjohtajan Katariina Koivisto kertoo.

 

Koko kunnan henkilöstölle esitetään palkattomia vapaita: opettajilla vapaa olisi kaksi päivää, muilla viisi päivää.

Henkilöstön osalta hyödynnetään myös työvoiman vaihtuvuuden antamat mahdollisuudet, kuten eläköitymiset ja työpaikan vaihtumiset.

Lisäksi ruoka-, siivous- ja kiinteistönhuoltopalvelut aiotaan ulkoistaa.

 

Sen sijaan irtisanomisia, lomautuksia ja osa-aikaistamisia ei aiota tehdä.

Tasapainottamisohjelmassa esitetään myös tavoitteeksi, että kuntaan saataisiin yksityinen päiväkotitoimija.

Hattula aikoo säästää lopettamalla perheasiainneuvottelukeskuksen palvelujen ostamisen Hämeenlinna-Vanajan seurakunnalta. Sen sijaan kunta aikoo huolehtia näistä palveluista itse.

Myös ympäristöviranomaispalvelut kunta järjestää vastaisuudessa itse eikä siis osta niitä enää Hämeenlinnan kaupungilta.

Niin ikään kunta aikoo siirtää yksityisteiden valaistukset hoitokunnille ja samalla vähentää hieman yksityistieavustuksia.

Eri säästötoimilla pyritään saamaan 1,5 miljoonan euron vuosittaiset säästöt.

 

Ohjelman valmistelussa ovat olleet mukana kunnanjohtaja, toimialajohtajat sekä talous- ja henkilöstöjohtaja. Ohjelman sisällöstä on neuvoteltu yhdessä valtuustoryhmien kanssa. Toimikuntatyöhön ovat osallistuneet myös Jukon ja JHL:n pääluottamusmiehet.

Veroratkaisuista kunnanvaltuusto päättää tulevan syksyn aikana. Kiinteistöveroselvityksellä pyritään laventamaan veropohjaa. Projektia nopeutetaan siten, että kiinteistötiedot pyritään saamaan ajan tasalle vuoden 2020 loppuun mennessä.

Toimikunnan torstaina hyväksymästä esityksestä pyydetään nyt vaikuttamistoimielimien lausunnot. Seuraavaksi tätä esitystä käsittelee kunnanhallitus 18. helmikuuta, ja esityksen hyväksymisestä päättää valtuusto kokouksessaan 6. maaliskuuta. HÄSA