Kanta-Häme

Parolan lukio voitaisiin siirtää osaksi Tavastiaa

Parolan lukio voisi hyvin toimia osana lukioliikelaitos Tavastiaa. Tätä mieltä on Hattulassa lukiokoulutuksen järjestämistapaa selvittänyt työryhmä, joka esittää yksimielisesti neuvottelujen aloittamista Tavastian kanssa.

– Työryhmän kanta on, että neuvottelut kannattaa aloittaa. Mutta niiden lopputulokseenhan me emme ota kantaa. Estettä hallinnolliseen siirtoon emme kuitenkaan näe, sanoo työryhmän puheenjohtajana toiminut Hattulan valtuuston varapuheenjohtaja Arto Viljanen (kok.).

Hän sekä työryhmässä mukana ollut Hattulan vt. johtava rehtori Jari Wihersaari korostavat, että lähtökohtana on lukiokoulutuksen säilyttäminen Parolassa. Tavoitteena ei siis ole Parolan lukion lakkauttaminen eikä myöskään resurssien vähentäminen.

Ylläpito samaa luokkaa

– Taloudelliset näkökohdat olivat osa työryhmän tehtävänantoa. Selvityksen mukaan lukion ylläpitokustannukset ovat suurin piirtein samat kunnan omana yksikkönä tai osana lukioliikelaitosta, Viljanen sanoo.

Lukiot saavat toimintaansa valtionosuutta. Sen lisäksi Hattula on tukenut lukiota vuosittain noin 100 000-150 000 eurolla. Viljasen mukaan kunta voi edelleen tehdä niin, vaikka Parolan lukio olisi osa lukioliikelaitosta.

– Hattula voisi silloinkin päättää, tukeeko se lukiota vai ei ja millaisilla summilla.

Parolan lukion ylläpitotavan selvitystyö käynnistyi keväällä kunnanhallituksen toimeksiannosta. Taloudellisten kysymysten lisäksi tehtävänantoon kuului pohtia hattulalaisten nuorten opiskelumahdollisuuksia.

– Opiskelijoiden näkökulmasta yhdistyminen toisi lisää vaihtoehtoja esimerkiksi toisen asteen yhteistutkintoihin ja samalla lukiolle resursseja esimerkiksi sähköisten opetusmenetelmien kehittämiseen, Jari Wihersaari sanoo.

Lammin kokemukset kannustivat

Kun selvitystyö keväällä käynnistyi, samalla käynnistyi keskustelu myös siitä, merkitseekö selvitystyö Parolan lukion alasajoa.

– Tilannehan on juuri päinvastainen. Osana lukioliikelaitosta Parolan lukio on paremmin turvassa kuin yksittäisenä pienenä lukiona, Jari Wihersaari sanoo.

Viljasen mukaan Parolassa toimiva lukio on yksi Hattulan vetovoimatekijöistä, eikä siitä kannata luopua.

– Mutta sitä voi pyörittää muutenkin kuin kunnan omana yksikkönä, ja sitä tässä on selvitetty. Työryhmässä vieraili edustajia Lammin lukiosta, ja heidän kokemuksensa Tavastiasta olivat voittopuolisesti myönteisiä. Se vaikutti aika paljon meidän kantaamme, Viljanen sanoo.

Lukion selvitysryhmään ovat Viljasen lisäksi kuuluneet luottamushenkilöistä sivistyslautakunnan varapuheenjohtaja Päivi Nikander (sd.), Pentti Pietilä (kesk.) ja Hannu Kaskela (ps.).

Viranhaltijoista työryhmään kuuluivat Wihersaaren lisäksi Parolan lukion rehtori Reijo Järvinen, koulutuskuntayhtymä Tavastian lukioliikelaitoksen johtava rehtori Ilkka Kykkänen ja kuntayhtymän johtaja Jouni Haajanen.

Hattulan kunnanhallitus käsittelee lukiotyöryhmän esitystä kokouksessaan ensi maanantaina. Jos viralliset neuvottelut päätetään aloittaa, lopullisen ratkaisun lukion mahdollisesta siirrosta tekee valtuusto. (HäSa)

 

Päivän lehti

22.1.2020