Kanta-Häme Hattula

“Parolan lukion lakkauttamisesta tehtävä kunnon selvitykset” – Näin vaati asiantuntija keskustelutilaisuudessa

Parolan lukion opiskelijakunnan, Hattulan nuorisovaltuuston ja Suomen Lähilukioyhdistyksen järjestämässä kansalaiskeskustelutilaisuudessa oli pääpuhujana Petäjäveden lukion ja yläkoulun rehtori Ville Metsäpelto. Myös järjestäjien edustajat pitivät puheenvuoroja, joissa vedottiin kuntapäättäjiin Parolan lukion säilyttämisen puolesta. Kuvaaja: Riku Hasari

Arviolta 60 hattulalaista lukiolaista, heidän vanhempaansa ja muita kuntalaisia osallistui Parolassa maanantai-iltana keskustelutilaisuuteen, jonka aiheena oli kunnan suunnittelema Parolan lukion lakkauttaminen.

Lukiorahoituksen asiantuntijana tilaisuudessa puhui Petäjäveden lukion ja yläkoulun rehtori Ville Metsäpelto, joka on toiminut Hattulan kokoisen Oulaisten kunnan sivistysjohtajana.

Myös Petäjävedellä lukion lakkauttaminen nousi yhtenä säästökohteena keskusteluun, mutta kunnan päättäjät tyrmäsivät ehdotuksen.

Hämeen Sanomille etukäteen antamassaan haastattelussa Metsäpelto kehotti oppilaita ja kuntalaisia vaatimaan kunnalta viimeistään nyt kunnon selvityksiä Parolan lukion lakkauttamisen vaikutuksista kansalaiskeskustelun ja päätöksenteon tueksi.

 

Metsäpelto kysyy, onko kunnassa tehty lapsivaikutusten arviointi, jossa arvioidaan ehdotuksen vaikutuksia lasten ja nuorten oikeuksien toteutumiseen.

Lisäksi taloudelliset vaikutukset pitäisi laskea tarkkaan.

– Ihmettelen kovasti, että tällainen toiminto ollaan luovuttamassa naapurikunnalle ison rahallisen panostuksen kanssa. Järjestetään lukiokoulutus Hattulassa tai ei, jokainen hattulalainen maksaa siitä silti vuodessa 80 euroa (noin 9 500 asukasta x 80 e = 760 000 euroa).

– Jos kunta haluaa toteuttaa lukiota kustannustehokkaasti, pitäisi selvittää, voisiko toiminnan eriyttää Koulutuskuntayhtymä Tavastiasta taas kunnan omaksi toiminnaksi. Silloinhan kunta voi itse säädellä lukion budjettia ja vaikuttaa menoihin.

Metsäpellon mukaan Koulutuskuntayhtymä Tavastia tulee menettämään hyvin todennäköisesti Hattulan saaman painotetun keskiarvon mukaisen valtionosuuden, joka on noin 160 oppilaan lukiolla on noin 140 000 euroa.

– Lukion lakkauttamisella saavutettavat säästöt täytyy myös suhteuttaa Hattulan kunnan kokonaisbudjettiin. Lisäkuluja tulee varmasti bussikuljetuksista. Edessä saattaa olla myös henkilöstön yt-neuvottelut.

 

Lisäksi Hattulan kunnan pitää Ville Metsäpellon mukaan selvittää mitä strategisia ja imagollisia vaikutuksia lukion lakkauttamisella on kunnalle.

– Kyse ei ole vain aluepoliittisesta vaikutuksesta, vaan myös veto- ja pitovoimatekijöistä. Lukiokoulutus pitää asukkaita alueella, ja paikalliset yritykset arvostavat, että heidän työntekijöidensä lapsille on koulutusta tarjolla omalla paikkakunnalla.

– Kun lukio on kunnan omaa toimintaa, se osoittaa autonomiaa. Hattulan kunnan kehittämisen kannalta on tärkeää, että tällainenkin palvelu on tarjolla. Satsaaminen nuorten koulutukseen ja tulevaisuuteen kannattaa, Metsäpelto painottaa. HÄSA

 

Lue myös: Hattulan kunnanhallitus siirsi säästölistan käsittelyä

 

Ennen tilaisuutta sanottua

“Veroprosenttia voi nostaa vähän, jos se on ainoa vaihtoehto Parolan lukion lakkauttamiselle.”

Katja Vuorio

Lukion 2.-luokkalaisen ja tulevan 1.-luokkalaisen äiti

 

“Ehtisin itse olla uudessa lukiossa puoli vuotta. Pelottaa, kun kaikki muuttuu, koska pitäisi panostaa yo-kirjoituksiin. Koulumatkakin pitenisi Pekolasta paljon.”

Vilma Grönberg

Lukion 2.-luokkalainen

 

“Ei missään nimessä saa lakkauttaa. Ruvetaan sen sijaan perimään kiinteistöveroa tonteilta, joille ei ole haettu rakennuslupaa.”

Jiri Kattelus

Valtuutettu (kok.), yrittäjä, kuntalainen

 

“Moni perhe on muuttanut tänne, koska täällä on lukio. Kuka tänne enää perheineen tulee? Tulee aika kato, kun väestö vanhenee.”

Marja Heino

Parolan lukiosta vuonna 1969 kirjoittanut