Kanta-Häme Hattula

Parolan lukiossa ollaan tyrmistyneitä lakkauttamispuheista – Hattulan kunta säästäisi suoraan 400 000 euroa ja välillisesti yli kaksi miljoonaa

Koulu jatkuu normaalisti, mutta ensi syksynä uudet Parolan lukiolaiset saattavat opiskella Kaurialassa, Lyseossa tai Lammilla.
Rehtori Reijo Järvisen mukaan Parolan lukion opiskelijakunta järjestää lukion lakkauttamisen vastaisen mielenilmaisun ensi keskiviikkona. Kuva: Pekka Rautiainen

Tieto Hattulan kunnan halukkuudesta lakkauttaa noin 150 opiskelijan Parolan lukio säästösyistä tuli kuin tyrmäykseen tähtäävänä iskuna puun takaa Koulutuskuntayhtymä Tavastialle, jota osa Hattulassa oleva lukio on.

Parolan lukion rehtori Reijo Järvinen toteaa, että palikat ovat levällään.

– Olen hyvin hämmästynyt. Olemme tehneet hyviä tuloksia. Meiltä myös edellytettiin profiloitumista ja uuden kehittämistä. Sitten tuli tieto (torstaina), että lukio pannaan naftaliiniin.

Parolan lukiossa on työstetty taloutta, teknologiaa ja yhteiskunnallisia aloja painottavaa uutta opintokokonaisuutta. Nyt painopiste vaihtuu.

– Uuden opintokokonaisuuden pilotointi on nyt jäissä. Kun on kriisi päällä, niin keskitytään perusasioihin. Koulu jatkuu normaalisti. Valmistaudumme edelleen ottamaan uusia opiskelijoita ensi syksynä.

Myös koulutuskuntayhtymän johtaja Jouni Haajanen sanoo, että tieto tuli todellisena yllätyksenä.

– Meidän kannaltamme ajankohta tällaisen tiedon pureskeluun on hankala, sillä yhteishaku on juuri alkamassa.

Päätöstä lakkauttamisesta ei ole vielä tehty, mutta Hattula aikoo esittää lukiokoulutuksen keskittämistä Hämeenlinnaan.

Jos näin käy, koskisi se Haajasen mukaan noin 100 toisen ja kolmannen vuosikurssin lukiolaisen sijoittamista Hämeenlinnaan, sillä ensi syksyn uudet opiskelijat aloittaisivat muualla kuin Parolassa.

– Parolan lukioon on haettu niin Hämeenlinnan kantakaupungista kuin esimerkiksi Iittalasta, josta on Parolaan hyvät kulkuyhteydet.

Haajanen toivoo, että Parolan lukioon haettaisiin edelleen tämän kevään yhteishaussa.

Mikäli Parolan lukion toiminta lakkaisi, uudet opiskelijat pystyttäisiin sijoittamaan toisen hakutoiveen perusteella esimerkiksi Kaurialan, Lyseon tai Lammin lukioon.

– Kaurialan lukiossa on 480 opiskelijaa, mutta rakennus on mitoitettu 600 opiskelijalle. Lyseon opiskelijoita on nyt 490, heitä on aiemmin ollut 50–60 enemmän. Lukiolaisten määrä on vähentynyt muutenkin Hämeenlinnassa 85 opiskelijalla vuodesta 2013.

Tosin lyseolaiset ovat tällä hetkellä väistössä Tavastian kampuksella Hattelmalantiellä.

– Tilanne on nyt vähän sama kuin silloin, kun Kaurialan ja Lyseon lukioita oltiin yhdistämässä Tavastian lukioksi, joka tosin ei toteutunut.

Haajasen mukaan ongelma tuleekin vastaan vasta siinä vaiheessa, kun lyseolaisille koittaa paluu Lyseon mäelle.

Lukiolaisille ja heidän vanhemmilleen tiedotettiin tilanteesta Wilma-järjestelmän kautta torstaina. Asiasta he pääsivät keskustelemaan ryhmänohjaajiensa kanssa perjantaina.

Vielä perjantaihin mennessä Haajanen ei ollut saanut yhteydenottoja lukiolaisilta tai heidän vanhemmilta. Hän kuitenkin arvioi, että ensi viikko on yhteydenottojen aikaa.

– Koulutuskuntayhtymän hallitus ottaa asiaan julkista kantaa vasta, mikäli Hattulan kunnasta tulee esitys 6. maaliskuuta pidettävän valtuuston kokouksen jälkeen, Haajanen sanoo.

Parolan lukion opiskelijakunnan puheenjohtaja Venla Taipale kertoi Yle Hämeenlinnalle opiskelijoiden suunnittelevan muun muassa nimienkeruuta kansalaisaloitteeseen, ulosmarssia lukiolta ensi keskiviikkona ja mielipidekirjoituksia. HäSa