Kanta-Häme

Parolan lukiossa tehtiin ammatinvalintatestejä ja vaan juteltiin

Valtakunnallinen Studentum Roadshow -koulutuskiertue pysähtyi Parolan lukiossa.
Minna Mäkinen ja Enni Väyrynen ovat Parolan lukion abeja. On kiva, että tämmöisiä koulutuskiertueita järjestetään. Opolta ja opettajilta ei välttämättä saa samanlaista, laajempaa tietoa.

Abiturientit Minna Mäkinen ja Enni Väyrynen ovat tienneet lukion alusta lähtien, että he haluavat ammattikorkeakouluun opiskelemaan sosiaali- ja terveysalaa.

– Auki on vain se, mihin kaupunkiin, sanoo Mäkinen.

Tulevaisuuden selvistä sävelistä huolimatta kaksikko osallistui tiistaina koulutussivusto Studentum.fi:n järjestämään tapahtumaan Parolan lukiossa.

– On tärkeää, että eri aloja esitellään, sanoo Väyrynen.

– Mulle tulee aina välillä Studentumilta sähköpostia. Sieltä saa ainakin paljon tietoa valmennuskursseista.

Yksityisen koulutussivuston kiertue pyörii kahden lähettilään, Siiri Aholan ja Laura Mäntysen, voimin.

Neljän kuukauden aikana he kiertävät 45 lukiota, kaksi varuskuntaa ja kahdet koulutusmessut. Helsingistä Rovaniemelle ja Vaasasta Varkauteen autoillessa matkakilometrejä kertyy kymmenisentuhatta.

– Emme toki haasta opinto-ohjaajia, vaan annamme nuorille mahdollisuuden jutella. Koulussa ei ole koskaan liikaa tällaisia kohtaamisia, sanoo Ahola.

24-vuotias Mäntynen on itse lukenut lakia ja kauppatieteitä, mutta nyt hän keskittyy psykologian opintoihin.

– Luulin, että juristi oli sitä, mitä minun pitäisi olla, kunnes tajusin, ettei se ole sitä, mitä olen, sanoo Mäntynen.

– Haluan auttaa nuoria löytämän oman juttunsa, vaikka kavereilta, kotoa ja yhteiskunnasta tulisi millaisia paineita tahansa.

23-vuotias Siiri Ahola valmistuu parin vuoden päästä opinto-ohjaajaksi ja äidinkielen opettajaksi. Oman tarinan kertominen toimii nuorille vertaistukena.

– Mekin ollaan oltu samassa tilanteessa muutama vuosi sitten. Ei se opiskelu aina etene suoraa tietä.

Eniten Studentum-läheteiltä kysellään yleisistä asioista, kuten pääsykokeista ja opiskelukaupungeista, mutta joskus lukiolaiset yllättävät.

– Jotkut ovat suunnitelleet opiskelunsa tosi pitkälle. Mutta sekin on yllättänyt, että joitain jatkon miettiminen ei kiinnosta ollenkaan, sanoo Ahola. HÄSA

Suomen käytetyin

Koulutussivusto helpottaa jatko-opintojaan suunnittelevien tiedonhakua, auttaa samalla oppilaitoksia markkinoimaan koulutuksiaan.

Oppilaitos- ja koulutusesittelyjen lisäksi sivustolla tietoa mm. opintoihin hakeutumisesta, pääsykokeista, opintojen rahoituksesta ja opiskelupaikkakunnista.

Suosittuja sisältöjä: opiskelijoiden antamat koulutusarvioinnit, opiskelijahaastattelut, videoesittelyt ja ammatinvalintatesti.

Lanseerattiin 2009. Suomen käytetyin yksityinen koulutussivusto.

Tavoittaa kuukausittain noin

180 000 koulutusta etsivää.

Kolmen ruotsalaisopiskelijan perustama vuonna 2001. Nyt osa kansainvälistä EMG – Educations Media Group -konsernia.

Noin 150 työntekijää, pääkonttori Tukholmassa.