Kanta-Häme

Parolan seurakuntatalon tilalle kaavaillaan uutta – periaatepäätöstä odotetaan vielä tänä vuonna

Hattulan seurakunnassa on tehty hankesuunnitelmaa uutta seurakuntataloa varten. Se yritetään saada päätettäväksi vielä nykyisen kirkkovaltuuston aikana.
Hattulan seurakuntatalon tilalla Parolassa on tällä hetkellä tyhjä monttu. Seurakunnassa suunnitellaan parhaillaan uusien tilojen rakentamista. Arkistokuva Riku Hasari.

Parolan keskustassa vanhan seurakuntatalon paikalla on tällä hetkellä tyhjä tontti monttuineen. Sisäilmaongelmien vaivaama ja korjauskelvottomaksi osoittautunut rakennus on purettu syksyn aikana.

Samaan aikaan seurakunnassa on valmistauduttu uuteen kartoittamalla, minkälaisia tiloja seurakunta toiminnalleen tarvitsee.

– Hankesuunnitelmaa tehdään parhaillaan, ja toiveena on, että nykyinen kirkkovaltuusto voisi vielä viime töikseen tehdä periaatepäätöksen siitä, käynnistetäänkö uusien tilojen rakentaminen vai selvitetäänkö asiaa lisää, kertoo Hattulan kirkkoherra Virpi Järvinen.

Veronkorotuksella varaudutaan hankkeeseen

Kirkkovaltuuston kausi päättyy vuoden vaihteessa, ja sen jälkeen alkaa uuden, marraskuussa valittavan valtuuston työ.

Järvinen sanoo, että uusille päättäjille jää joka tapauksessa paljon asioita päätettäväksi ja järjesteltäväksi, vaikka periaatepäätös tehtäisiinkin joulukuussa.

– Olisi hienoa, jos tämä joukko, joka on joutunut päättämään seurakuntatalon remontin keskeyttämisestä ja rakennuksen purkamisesta, ehtisi päättää myös jatkosta.

Hattulan kirkkovaltuusto päätti syyskuussa, että kirkollisveroa korotetaan ensimmäisen kerran 20 vuoteen. Sillä varaudutaan rakennushankkeeseen, mutta Järvinen sanoo, että korotuspaineita oli muutenkin.

– Seurakunnan taloudesta on pidetty hyvää huolta, sillä toiminta on laajentunut ja monipuolistunut tänä aikana, vaikka verot ovat pysyneet samana. Hattulan veroprosentti on ollut matalin verrattuna samankokoisiin seurakuntiin. Korotuksen jälkeenkin Hattulan kokoisista ja sitä pienemmistä seurakunnista vain kahdella, Keminmaalla ja Sodankylällä, veroprosentti on alle 1,50.

Evakkotilat nyt Pappilanniemessä

Hattulan seurakunta toimi tällä hetkellä vuokratiloissa pääosin Pappilanniemessä. Hankesuunnitelma lähtee ajatuksesta, jonka mukaan kaikki toiminnot palautettaisiin Parolaan ja todennäköisesti entisen seurakuntatalon paikalle.

Paikkaa ei ole kuitenkaan vielä lyöty lukkoon, kuten ei muutakaan rakentamiseen liittyvää. Kustannusarvioksi on alustavasti haarukoitu noin 1,5 miljoonaa.

– Enin osa tarvittavasta tilasta on kokoontumistiloja eli sinne tarvitaan sali sekä tilat varhaiskasvatuksen kerhoille ja nuorten kokoontumisiin. Sen lisäksi tarvitaan toimistotilat ja keittiö, Järvinen sanoo.

Rakennuksesta on tarkoitus tehdä monikäyttöinen ja neliömäärä olisi selvästi pienempi kuin entisen seurakuntatalon tiloissa.

Yhteistyötä kunnan kanssa selvitetty

Virpi Järvinen kertoo, että kirkkovaltuusto antoi toukokuussa kirkkoneuvoston tehtäväksi hankesuunnitelman laatimisen. Sitä ennen keväällä selvitettiin jo yhteistyön mahdollisuuksia Hattulan kunnan kanssa.

– Moni seurakuntalainen on vielä nyt syksylläkin pohtinut, eikö seurakunta voisi tehdä tiloja yhdessä kunnan kanssa. Se vaihtoehto on tosiaan jo katsottu.

Järvinen kertoo, että kunnalla ei ole sellaista uudisrakentamisen tarvetta, joka sopisi yhteen seurakunnan kanssa, eikä kunnan nykyisten tilojen yhteiskäytöstä seurakunnan kanssa saada toimivaa kokonaisuutta.

– Mutta sitä pohdinnasta oli meidän kannaltamme se hyöty, että samalla mietimme jo, mitkä seurakunnan tarpeet ovat. HÄSA