Kanta-Häme Hattula

Parolan uudella terveysasemalla keskitytään potilaisiin ja paperityöt tehdään erikseen

Parolan uusi terveysasema valmistuu hupun suojissa. Arvo Haapanen on juuri aloittanut Hattulassa johtavana lääkärinä. Kuva: Riku Hasari
Parolan uusi terveysasema valmistuu hupun suojissa. Arvo Haapanen on juuri aloittanut Hattulassa johtavana lääkärinä. Kuva: Riku Hasari

Hattulan terveysasemalla työskennellään tällä hetkellä rakennustyömaan naapurissa.

Uuden rakennuksen on määrä valmistua ensi helmikuussa, ja johtava lääkäri Arvo Haapanen kertoo, että sitä odotetaan innolla.

– Uusissa tiloissa on mahdollisuus päivittää terveyskeskuksen toimintamalleja ja hoitoprosesseja, hän sanoo.

Vastaanotto ja toimistotyöt erikseen

Haapanen aloitti huhtikuun alussa Pihlajalinna Terveyden Hattulan palvelutuotannon johtavana lääkärinä. Kyseessä on Pihlajalinnan yksikkö, joka huolehtii Hattulan perusterveydenhuollon palveluista.

– Pihlajalinna on aiemminkin huolehtinut avoterveydenhuollon palveluista Hattulassa, mutta vuoden vaihteessa mukaan tulivat hammashoito sekä kunnan työntekijöiden työterveyspalvelut, Haapanen sanoo.

Haapasen mukaan näkyvin muutos uusiin tiloihin siirryttäessä on se, että vastaanotto ja toimistotyö eriytetään. Tämä tarkoittaa sitä, että vastaanottohuoneissa keskitytään potilaisiin ja paperityöt tehdään erillisissä toimistotiloissa.

– Toimisto on yhteistila, jossa työskennellään yhdessä. Se myös helpottaa esimerkiksi konsultointia, Haapanen sanoo.

Uuden terveysaseman tiloihin saadaan saman katon alle kaikki terveyskeskuksen toiminnot Pappilanniemessä sijaitsevaa vuodeosastoa lukuunottamatta.

Vanhustenhuollon tilanne huolestuttaa geriatria

Arvo Haapanen työskenteli aiemmin Linnan Klinikalla Hämeenlinnassa. Kun Pihlajalinna osti hämeenlinnalaisyrityksen, Haapanen siirtyi Pihlajalinnan palvelukseen. Hän on geriatrian erikoislääkäri ja tekee edelleen myös vastaanottotyötä.

– Olen pitänyt Hattulassa geriatrian poliklinikkaa marraskuusta lähtien ja sen lisäksi käyn tuossa naapurissa Attendon palvelukodissa konsultoimassa.

Geriatrina eli ikääntymiseen ja vanhuksiin erikoistuneena lääkärinä Haapanen on seurannut vanhustenhuollosta käytyä keskustelua huolestuneena. Hän sanoo, että vanhusten hoiva- ja hoitopaikkojen laatukriteerit ja niiden valvonta ovat vasta muotoutumassa.

– Tässä asiassa varmasti mennään eteenpäin ja se on myös välttämätöntä. Se on huomattava, että ongelmia on yhtä lailla julkisella ja yksityisellä puolella, eivätkä minkään toimijan kaikki yksiköt ole ongelmissa, Haapanen sanoo.

Paljon on tehtävissä

Hän erikoistui aikoinaan geriatriaan, sillä häntä kiinnostivat lääketieteessä eniten neurologia ja sisätaudit.

– Geriatriassa ne yhdistyvät. Lisäksi on ollut ilo huomata, että ikäihmisten elämänlaadun ja hyvinvoinnin eteen on paljon tehtävissä, Haapanen sanoo.

Hän viittaa esimerkiksi suomalaiseen Finger-tutkimukseen, jossa on todettu, että ravitsemus, liikunta, aivojumppa sekä sydän- ja verisuonitautien riskitekijöiden hoito vähentävät merkittävästi älyllisten toimintojen laskua vanhuusiässä.

Samat tekijät ehkäisevät myös fyysistä haurastumista, joka on usein syynä siihen, ettei vanhus pärjää enää kotonaan. HÄSA

Arvo Haapanen

42-vuotias, kotoisin Helsingistä, asuu perheineen Hämeenlinnassa.

Opiskeli lääketiedettä Helsingissä, valmistui vuonna 2009, geriatrian erikoislääkäri Tampereen yliopistosta v. 2018.

Aloitti Linnan Klinikalla heinäkuussa 2017, yrityskaupan jälkeen Pihlajalinnan palveluksessa.

1.4.2019 alkaen Pihlajalinna Terveyden Hattulan palvelutuotannon johtava lääkäri, myös Pihlajalinnan Kanta-Hämeen lääkärikeskusten vastaava lääkäri.

Perhe

Uusperheessä vaimo ja yhteensä 5 lasta, joista 4,5-vuotiaat kaksoset yhteisiä.

Hattula ja varsinkin Lepaan seutu ovat Haapaselle tuttua ympäristöä, sillä hänen isoisänsä (myös nimeltään Arvo Haapanen) toimi Lepaan puutarhaopiston johtajana vuosina 1926-1955.