Kanta-Häme Hattula

Parolan uusien koulutilojen hankesuunnittelu vihdoin vauhdissa – kalliotontin valmis asemakaava nopeuttaa prosessia

Hattulan yläkoulun uudisrakennuksen suunnitelmat valmistuvat syksyn aikana.
Parolan uuden koulun paikka kalliotontilla nykyisen yläkoulun vieressä on monivaiheisen pohdinnan ja päätöksenteon tulos. Kuva: Esko Tuovinen, arkisto

Parolan uuden koulurakennuksen hankesuunnittelu etenee vihdoin rivakasti Hattulassa. Vs. kunnanjohtaja Pekka Järvi sanoo unelman olevan, että kahden vuoden kuluttua aloitettaisiin lukuvuosi uusissa koulutiloissa.

Järvi laskee, että uuden koulurakennuksen koko hankeprosessi kestää kokonaisuudessaan kaksi-kolme vuotta ja rakentaminen on kaikkiaan noin puolentoista vuoden urakka.

Tekninen johtaja Juha Prittinen kertoo, että tavoitteena on saada koulun hankesuunnitelma teknisen lautakunnan käsittelyyn syyskuun lopussa. Lautakunnalta suunnitelma etenee kunnanhallituksen ja kunnanvaltuuston käsittelyyn vielä tämän syksyn aikana.

Kustannusarvio noin 3 miljoonaa

Uuden koulurakennuksen kustannusarvio on tällä hetkellä noin 3 miljoonaa euroa. Järvi sanoo koulusuunnitelmia hiottavan työnimellä ”tuhannen neliön koulu”.

Koulurakennuksen neliömäärää on saatu puristettua tiukemmaksi, koska yläkoululaisille on löytynyt opetustilaa myös Parolan alakoulun rakennuksesta. Yläkoululle löytyi tilaa opetustilojen uudelleen järjestelyllä.

Uudisrakennuksen tilojen tarvetta pienentää sekin, että lukio toimii toistaiseksi väistötiloissa Parolan keskustassa entisessä aluetaksin rakennuksessa ja Juteinitalossa. Vanhat lukion luokat ovat nyt yläkoululaisten käytössä.

Kalliotontilla on valmis asemakaava

Uuden koulun paikka kalliotontilla nykyisen yläkoulun vieressä on monivaiheisen pohdinnan ja päätöksenteon tulos. Päätös uuden koulun sijainnista nykyisen yläkoulun vieressä on tehty joulukuussa 2019. Vuosi sitten syksyllä paikkavaihtoehtoja oli kaksi: nykyisen yläkoulun viereinen kalliotontti ja Juteinin koulun vieressä oleva hiekkakenttä.

Valtuuston joulukuinen ratkaisu kalliotontista joutui heti alkuvuodesta vastatuuleen, kun valtuutettu Seppo Söderlund vaati valtuuston päätöksen kumoamista ja päätöksenteon täytäntöönpanon kieltämistä. Söderlund veti kuitenkin valituksensa heti helmikuussa pois Hämeenlinnan hallinto-oikeudesta. Hallinto-oikeus totesi maaliskuussa, että asia raukesi valittajan peruutettua valituksensa.

Kalliotontilla on valmis asemakaava. Tämä nopeuttaa rakennuslupaprosessia.

Tavoitteena turvalliset koulumatkat

Koulumatkaverkostoa kehitetään Parolassa myös samaan aikaan kuin koulusuunnitelmat etenevät.

Hattulassa on meneillään Suomen turvallisin koulu -hanke yhteistyössä Traficomin kanssa. Koulumatkaliikkumista on ideoitu jo keväällä yhdessä koululaisten ja Parolan asukkaiden kanssa.

Tavoitteena on muokata liikennejärjestelyjä koulun lähialueella niin, että koululaiset voivat taittaa koulumatkansa mahdollisimman omatoimisesti ja turvallisesti. Hattulassa järjestetään torstaina illalla virtuaalityöpaja, jossa pelisääntöjä viedään eteenpäin. HäSa

Päivän lehti

27.9.2020

Fingerpori

comic