fbpx
Kanta-Häme

Parolannummella odotetaan viimeisen kasarmin remonttia – Väistötiloja jouduttaneen hakemaan Riihimäeltä

Parolannummen kasarmien remonttikierros päättyy, kun kasarmirakennus 125 valmistuu reilun parin vuoden kuluttua.
Kasarmi 125:n peruskorjaus alkaa ensi vuonna, jolloin varusmiehet ja henkilökunta pääsevät siirtymään väistötiloihin. Kuva: Riku Hasari
Kasarmi 125:n peruskorjaus alkaa ensi vuonna, jolloin varusmiehet ja henkilökunta pääsevät siirtymään väistötiloihin. Kuva: Riku Hasari

Panssariprikaatissa jouduttiin kosteus- ja mikrobivaurioiden vuoksi poistamaan käytöstä ison, vuonna 1973 valmistuneen kasarmirakennuksen kaksi kellarikerrosta. Kasarmirakennuksen peruskorjaus käynnistyy vuoden kuluttua keväällä.

– Käytöstä poistetut tilat on alipaineistettu ja ilmayhteys ylempiin kerroksiin katkaistu. Näin varmistetaan, ettei suljetuista kerroksista pääse miehistön majoitustiloihin mikrobipitoista ilmaa, kertoo asiakaspäällikkö Jyrki Nurminen Senaatti-kiinteistöistä.

Kellaritiloissa ei ollut majoitusta, vaan niitä on käytetty kaluston säilytykseen, koulutukseen, henkilökunnan sosiaalitiloina sekä väestönsuojana. Henkilökunnan sosiaalitilat on siirretty pihalle rakennettuihin parakkitiloihin.

 

Apulaiskomentaja, eversti Karri Heikinheimo kertoo muutaman varusmiehen ottaneen hengitystieoireiden vuoksi yhteyttä sotilaslääketieteen keskuksen lääkärivastaanotolle. Kellarikerroksesta löydettyjen mikrobien ja varusmiesten oireiden väliltä ei ole Heikinheimon kertoman mukaan pystytty löytämään suoraa syy-yhteyttä.

– Tarvittaessa oireita tuntevat varusmiehet siirretään kasarmista 125 muualle. Varusmiesten ja henkilökunnan terveyden turvaaminen on puolustusvoimille ensisijaisen tärkeätä, korostaa eversti Heikinheimo.

 

Terveysviranomaiset eivät ainakaan toistaiseksi ole pitäneet tarpeellisena tyhjentää koko rakennusta. Kun peruskorjaus ensi vuonna käynnistyy, varusmiesten majoitus voidaan siirtää Riihimäelle vapaana olevaan kasarmirakennukseen.

– Ennen kuin Riihimäen entinen viesti- ja sähköteknisen koulun kasarmi otetaan väistötilakäyttöön, sille tehdään perusteellinen kuntotutkimus, ja tarvittaessa tilat korjataan, kertoo eversti Heikinheimo.

Kasarmi 125 on ainoa Panssariprikaatin Hattulan kasarmeista, joka on vielä peruskorjaamatta. Isoon kasarmiin on majoitettu neljä yksikköä eli noin 400–500 varusmiestä.

– Panssariprikaati on esittänyt peruskorjausta ensimmäisen kerran jo vuonna 2009, mutta se toteutuu vasta nyt. Rakennuksen kuntoa ja sisäilman laatua on seurattu säännöllisesti kuntotutkimuksin ja -mittauksin, eversti Heikinheimo kertoo.

 

Kolme Panssariprikaatin kasarmia peruskorjattiin vuosina 2004–2010 ja vuosina 2014–2017 kaksi Hattulassa ja yksi Riihimäellä.

Ensi keväänä käynnistyvä peruskorjaus toteutetaan kolmessa vaiheessa, rappu kerrallaan. Varusmiehet ja henkilökunta siirtyvät remontoitavasta osasta väistötiloihin remontin ajaksi. Koko urakka valmistuu vuoden 2021 loppuun mennessä.

Asiakaspäällikkö Jyrki Nurminen Puolustusvoimien kiinteistöt omistavasta Senaatti-kiinteistöistä arvioi Parolannummen rakennusinvestointeihin käytetyn lähes 100 miljoonaa euroa, kun kasarmi 125 valmistuu.

Rakentaminen jatkuu Panssariprikaatissa, vaikka peruskorjauskierros on saatu loppuun. Lähivuosina käynnistyy uuden tykistöjärjestelmän huolto- ja koulutustilojen rakentaminen. HäSa

Menot