fbpx
Kanta-Häme

Parolannummelta löytyi vanha sotilashautausmaa

Parolannummen Kamaramäestä on löytynyt 1800-luvun venäläinen sotilashautausmaa.

Perimätiedon mukaan alueella on ollut venäläisten leirikirkko ja hautausmaa. Sieltä on aiemmin tehty myös luulöytöjä.

Nyt tehdyissä kaivauksissa vanha perimätieto on varmistunut. Sotilashautausmaa löytyi Metsähallituksen metsätalousmaiden kulttuuriperintöinventoinnissa.

Samalta Hämeenlinnan ja Hattulan rajalla sijaitsevalta alueelta löydettiin myös keskiaikaisen Vähä-Luolajan eli Nummen kylän tonttialueita sekä suuria maalinnoitteita.

Harjoitusalueelta löytyi alaleuka

Panssariprikaatin harjoitusalueenaan käyttämältä alueelta on viime vuosikymmeninä tehty lukuisia luulöytöjä. Viimeksi kymmenen vuotta sitten sotilaat löysivät harjoituksissaan ihmisen alaleuan.

Kamaramäessä on ollut venäläisten leirikirkko ja hautausmaa, mutta Metsähallituksen mukaan alueelta on perimätietoa myös venäläisaikoja vanhemmista hautauksista.

Arvelujen mukaan sinne on saatettu haudata 1600-luvun nälkävuosina kuolleita sotilaita sekä Vähä-Luolajan kylän asukkaita.

Viime vuonna Metsähallituksen tutkijat löysivät Kansallisarkistosta vuonna 1819 tehdyn venäläisen kartan, johon on Kamaramäen kohdalle merkitty hautausmaa ja sitä ympäröivä aita.

Komeita linnoitteita ja pitkiä vallihautoja

Parolannummea on käytetty sotaharjoitusalueena jo vuosisatojen ajan ja tutkimuksissa sieltä löytyi useita vanhoja maalinnoitteita. Niiden tarkkaa ikää ei pystytty määrittämään, mutta niiden päällä on yli satavuotiasta kasvustoa.

Isoimmat linnoitteet sijaitsevat Parolannummelle johtavan tien molemmin puolin. 60 metriä pitkät vallitukset on todennäköisesti tehty tykkipatterille.

Linnoitteiden ja vallihautojen jäljille päästiin kuvaamalla maastoa laserkeilauslaitteistolla.

Kaikki löydetyt kymmenkunta linnoitetta suuntautuvat vanhan Hämeenlinna-Tampere -tielinjan varteen.

Lisäksi leirialueelta paikannettiin kolme noin 150 metriä pitkää ja pari metriä syvää vallihautaa.

Ne saattoivat tutkijoiden mukaan olla Venäjän vallan aikana sotilasleirien suojaksi rakennettuja vallituksia tai majoitussuojia. (HäSa)

Menot