fbpx
Kanta-Häme

Parolassa ei pelästytty kohua

Noin viitisenkymmentä isoa moottoripyörää päristelee letkassa Parolan koulun pihamaalle ja ala-asteikäiset lapset hurraavat ja taputtavat. Keli on kaunis, ja bensa haisee.

Nahkaan pukeutuneet mörököllit ja mimmit näyttävät tekevän vaikutuksen nuorisoon.

– Tämä on hyvä tapahtuma. En ole lainkaan huolestunut liivijengiläisistä tai kohusta, mitä asian ympärillä on ollut. Järjestäjät ymmärtävät tilanteen, vakuuttaa koulun rehtori Marko Seppälä.

Hän viittaa keskusteluun, joka syntyi reilu viikko sitten, kun Helsingin Sanomat uutisoi rikollisryhmiksi luokiteltujen moottoripyöräjengien jäsenten osallistuneen Motoristit koulukiusaamista vastaan -yhdistyksen valistustapahtumiin. Jutussa Keskusrikospoliisin edustaja kertoi liivijengiläisten mukana olon antavan erikoisen viestin koululaisille, joka mahdollisesti yllyttää myös väkivaltaan.

Jutun seurauksena esimerkiksi Järvenpään koulutoimenjohtaja kielsi toistaiseksi MKKV:n tapahtumien järjestämisen kaupungin kouluissa.

– Hesarin juttu oli yliampuva ja provosoiva. Olemme erittäin närkästyneitä siitä, että meidän täysin vapaaehtoista ja poliittisesti, kaupallisesti tai aatteellisesti täysin riippumatonta vapaaehtoistoimintaamme on tällä tavalla leimattu ja mustamaalattu, sanoo yhdistyksen lammilainen tiedottaja Marko Saarinen.

Saarinen on ollut mukana MKKV:n toiminnassa alkuvuodesta 2014 lähtien.

– Meillä ei ole koskaan ollut mitään ongelmaa aiemmin, eikä kouluilta ole tullut palautetta asiasta. Nämä muutamat Cannonball- tai Bandidos-liivejä kantaneet henkilöt ovat tulleet tapahtumiin oppilaiden isinä.

– Me emme yhdistyksenä ole puuttuneet aiemmin ihmisten pukeutumiseen, emmekä ole siinä asemassa, että määrittelisimme, mikä kerho on mahdollisesti rikollinen ja mikä ei, Saarinen sanoo.

Tiedottajan mukaan useimmilta kouluilta on kuitenkin tullut lehtijuttujen jälkeen pyyntö, ettei kyseisten liivijengien tunnuksia esiintyisi tapahtumissa.

– Jos tällainen pyyntö esitetään, me tietysti kunnioitamme sitä.

– Haluan kuitenkin painottaa, että kyse on todellisuudessa ollut täysin marginaalisesta ilmiöstä. Kyse on kourallisesta henkilöitä pääkaupunkiseudulla, kun meillä on ollut yli 150 tapahtumaa, joihin on ottanut osaa tuhansia motoristeja eri taustoista, Saarinen sanoo.

Parolassa ei tosiaan pahamaineisia liivijengiläisiä näy. Sen sijaan selkämyksissä vilahtelee muun muassa kristillisten prätkäkerhojen nimiä.

– Onhan meidän tapahtumassa ollut mukana myös poliisien moottoripyöräkerho, Blue Knights. Hekin esiintyvät liiveissä, Saarinen naurahtaa.

Itse puhetilaisuudessa äänessä on vain yksi henkilö, tamperelainen Ari Santaharju, joka työskentelee varsinaisessa ammatissaan seurakunnan nuorisotyöntekijänä. Santaharju puhuu pienille lapsille sopivia, hassuja juttuja munkkien ahmimisesta ja pissahädästä, joka seuraa liiallista kahvinjuontia.

Mukaan on upotettu viesti siitä, että motoristien yhtä lailla kuin pyörillä kouluun matkaavien koululaisten täytyy pitää yhtä ja auttaa toista, jos avulle tarvetta on. Ja kuinka ihmisten erilaisuus pitää hyväksyä.

– Meillä on tarkka ja mietitty konsepti. Ja se toimii, vakuuttaa tiedottaja Saarinen.

– Kun karski, partanaamainen prätkämies sanoo, että kiusaaminen ja varsinkin väkivalta on tyhmää, niin sillä on ennaltaehkäisevää vaikutusta.

Puhetilaisuuden ja taikuri Luttisen esityksen jälkeen lapset pääsevät vielä tutustumaan moottoripyöriin ja kuvauttamaan itsensä niiden selässä.

– Tapahtumat ja niistä otetut kuvat antavat eväitä kouluille palata kiusaamiseen vielä myöhemmin. Kiusaamisen ehkäisemisessä ei ole kyse tiedon puutteesta, vaan pyrimme vaikuttamaan asenteisiin, Saarinen linjaa. 

Menot