Kanta-Häme

Parolassa pannaan kirjat kiertoon viidesti vuodessa

Joonas Pohjola löysi pinon oppikirjoja Parolan lukiossa keskiviikkona järjestetyssä kirjojen kierrätystapahtumassa.

Pohjola suunnittelee ostavansa suurimman osan kirjoista käytettynä jatkossakin. Hän arvioi, että käytettyjä kirjoja suosimalla säästää vuodessa satoja euroja.

Suomen lukiolaisten liiton puheenjohtaja Daniel Sazonov sanoo, että jos kaikki kirjat ostaa uutena, kirjalasku koko lukioajalta on noin 1 500 euroa.

Kierrätyksestä hyötyy myyjä ja ostaja

Parolassa opiskelijat tuovat tarpeettomat kirjansa hinnoiteltuina koululle. Kirjan omistaja saa itse päättää, millä summalla hän on siitä valmis luopumaan. Lyhyen matematiikan kirja lähti eilen kolmella eurolla, historian kirja taas 20 euron hintaan.

Myyntitapahtuman ja rahastamisen hoitaa lukion oppilaskunta, mutta myyntihinta menee kokonaisuudessaan kirjan tuoneelle opiskelijalle. Oppilaskunta ei ota toiminnasta palkkiota.

Sazonov sanoo, että osa oppilaskunnista saattaa ottaa parin euron korvauksen myynnin järjestämisestä. Näissäkin tapauksissa kirjan myyvä opiskelija saa kirjastaan suuremman korvauksen kuin viemällä sen esimerkiksi käytettyjä kirjoja vastaanottavaan kirjakauppaan.

– Käytettyjen kirjojen myyminen on kirjakaupoille bisnestä. Oppilaskuntien ottamat summat menevät taas oppilastoimintaan.

Liitto kannustaa kirjojen kierrättämiseen

Käytettyjen kirjojen myynti järjestetään Parolan lukiossa jokaisen jakson aluksi eli yhteensä viisi kertaa vuodessa. Oppilaskunnan varapuheenjohtaja Mark Lehtonen sanoo, että järjestelmä toimii hyvin, vaikka kirjoja voisi tulla myyntiin enemmänkin.

Sazonov ei osaa arvioida, kuinka paljon käytettyjen kirjojen käyttö on lisääntynyt. Lukiolaisten liitto kannustaa kuitenkin oppilaskuntia lisäämään kirjojen kierrättämistä entisestään. Liitto tekee tiivistä yhteistyötä lukioiden oppilaskuntien kanssa ja antaa neuvoja kierrättämisen järjestämistä.

– Opettajienkin kanssa on keskusteltu siitä, ettei kirjoja vaihdettaisi niin usein, tai vaadittaisi aina uusimpia painoksia varsinkaan sellaisissa aineissa, joissa tieto ei vanhene.

Lehtosen mukaan Parolassa uusimpien painosten käyttöä suositellaan joissain aineissa, esimerkiksi yhteiskuntaopissa. Historiaa hän sanoo opiskelevansa siskonsa vanhoilla kirjoilla, jotka ovat parhaimmillaan viisikin vuotta vanhoja. (HäSa)

Päivän lehti

3.6.2020