Kanta-Häme

Partio perusti kansakunnan

Partiolaiset valtasivat maanantaina Lopen Viestirykmentin alueen. Siitä lähtien Räyskälän metsämaisemaa ovat hallinneet puiden väleihin viritetyt riippumatot ja pyykkinarut. Varuskunta-alue on tuskin koskaan ollut yhtä värikäs.

Partion vuoden teema on ”kuulun maailmalle”. Siksi Räyskälänkin leirillä on pohdittu yhteiskuntaa ja vaikuttamista.

Teemaan liittyen neljä partiolaisten kreivikuntaa – Normantia, Kamelot, Huntinton ja Mankantia – perustivat Räyskälän metsään uuden kansakunnan, Hapistanin.

Kansakunta toivotti avajaisjuhlassa uuden sukupolven tervetulleeksi kansalaisikseen. Hapistaniin myös perustettiin oikean valtion tavoin oma parlamentti, ministeriö, lehti ja yliopisto, ja se on painanut jopa omaa rahaa.

Hapistanin parlamentissa jokaisessa puolueessa on ollut yksi edustaja kustakin ikäryhmästä.

Leirin toiminta on perustunut sen kansalaisten, eli partiolaisten, työhön. Jokaisella kreivikunnalla on ollut käytössään esimerkiksi kaksi bajamajaa, joiden siisteydestä partiolaiset ovat pitäneet itse huolen.

Myös leirin oman lehden, Hapistanin Tulevaisuuden, leiriläiset ovat kirjoittaneet, kuvittaneet ja taittaneet itse. Jokaisena leiriaamuna ilmestyneestä julkaisusta on löytynyt kaikki lehteen normaalisti kuuluva, tekstaripalstasta aina säätietoihin asti.

Partio valmentaa elämään

Partionjohtajat Sanna Niskanen ja Elsa Ahokas sanovat, että tärkein partiossa opittu taito on erilaisten ihmisten kohtaaminen ja organisointikyky.

– Partiosta on saanut sellaisia taitoja, joista on hyötyä ihan työelämässäkin, kertoo Niskanen, joka on harrastanut partiota liki 20 vuotta.

Leirinjohtaja ja Hapistanin kuningatar Iija Filén kertoo, että sudenpennut, eli partion nuorimmat, opettelevat leireillä ensisijaisesti pitämään huolta omista tavaroistaan. Myös sosiaaliset taidot kehittyvät, kun teltan joutuu jakamaan usean muun kanssa.

– Partiossa oppii maalaisjärkeä, Filén sanoo.

Leirinjohtaja jatkaa, että partio opettaa myös oma-aloitteisuutta, siis sitä, etteivät asiat tule aina valmiina ja itsestään.

Esimerkiksi kännykän latausta vastaan partiolaiset ovat joutuneet hakkaamaan aina muutaman pölkyn haloiksi.

Toisin kuin monissa muissa harrastuksissa, partiossa eri-ikäiset toimivat yhdessä.

Vapaaehtoiset ovat partion selkäranka

Hapistan nousi Räyskälän metsään vapaaehtoisvoimalla, joka on partion tärkeintä polttoainetta.

Viime vuosina partio on houkutellut etenkin Hämeessä aikuisia mukaan toimintaan.

Leirinjohtaja Filén kertoo sen olevan tietoisen työn tulosta. Hämeenlinnan alueella on haluttu kasvattaa jäsenmäärää, sillä partiossa toimii hyvin vähän palkallista väkeä.

Aikuiset vapaaehtoiset mahdollistavat Hapistanin ja kaiken muunkin partiotoiminnan. (HäSa)

Räyskälän partioleiri päättyy huomenna sunnuntaina. Leirille on osallistunut noin 350 Hämeenlinnan alueen partiolaista.

Päivän lehti

20.9.2020

Fingerpori

comic