Kanta-Häme

Ylijohtaja Karhunen on partion ja tasa-arvon puolustaja

Ylijohtaja Minna Karhunen haluaa avata aluehallintoviraston toimintaa, joka on paljon muutakin kuin tuoppien kyttäämistä.
Minna Karhunen pitää syntymäpäivävastaanoton yhteistyökumppaneille Etelä-Suomen aluehallintoviraston tiloissa vanhassa lääninhallituksen päärakennuksen tänään perjantaina. Muistamisten sijaan hän toivoo lahjoituksia partiolaisille.

Kaikki sai alkunsa partiosta.

Harrastus on kulkenut Etelä-Suomen aluehallintoviraston (avi) ylijohtajan Minna Karhusen mukana läpi elämän, 8-vuotiaasta asti.

Partio sai kaksi kautta kokoomuksen kansanedustajana 1990-luvulla toimineen Karhusen alun perin mukaan politiikkaan. Hänen mielestään poliittiset nuorisojärjestöt saivat liian paljon rahaa ja partiolaiset liian vähän suhteessa harrastajien ja toiminnan määrään.

– Monikulttuurisuus, kansainvälisyys, ympäristö ja hyvän tekeminen ovat niitä arvoja, mihin elämässä uskon. Ne ovat tulleet sekä kotoa että partiosta.

Nyt Karhunen näyttää nilkassaan olevaa puumatatuointia.

– Meillä on keski-ikäisten tätien Puumavartio. Se lähti vitsistä, mutta käymme paljon leireillä auttamassa, kuten viime kesänä Roihulla.

Karhunen jätti politiikan vuosituhannen vaihteessa, mutta työn yhteiskunnallinen merkityksellisyys on saanut hänet jäämään monipuoliselle hallintouralle.

– Politiikassa vaikuttaminen perustuu puhumiseen, mutta haluan muuttaa yhteiskuntaa käytännössä. Olen enemmän tekijä.

 

Aluehallintovirasto on eniten julkisuudessa alkoholiasioista. Vuoden 2014 lopun ”viskigate” sattui samalla viikolla, kun Karhunen valittiin Etelä-Suomen avin ylijohtajaksi.

– Kyttäämiset johtuvat siitä, että meillä on ihan hölmö lainsäädäntö alkoholiasioissa. Olemme nähneet, kuinka vaikeaa sen muuttaminen on.

Karhunen muistuttaa, että avilla on isoja ja merkityksellisiä tehtäviä muilla osa-alueilla. Hän mainitsee esimerkeiksi lastensuojelun ja vanhusten elinolosuhteiden valvonnan.

– Tärkein tehtävämme on valvoa sitä, että perusoikeudet ja palvelut toteutuvat kaikille tasa-arvoisesti ja oikeudenmukaisesti.

Karhunen yrittää avata viraston toimintaa paremmin ulospäin esimerkiksi julkisilla Facebook-sivuilla. Parhaimmillaan päivittäisestä työstä kertovia päivityksiä on luettu 15 000 kertaa.

– Hirveän paljon meitä aluehallintoviranomaisia haukutaan siitä, että olemme kyttääjiä ja kaiken kehityksen esteenä. Haluan näyttää, kuinka tärkeää työtä tämä on.

 

Nykyään avi pyrkii puuttumaan vain asioihin, joissa suurimmat riskit kohdistuvat ihmisten henkeen ja terveyteen tai ympäristöön.

– Varsinkaan 2,3 miljoonan asukkaan Etelä-Suomessa resurssit eivät riitä kaiken kyttäämiseen. Meitä ei oikeasti kiinnosta, kantaako asiakas sen tuopin kapakasta jalkakäytävän toisen puolen terassille, Karhunen toteaa.

Hänen mukaansa avi pyrkii myös entistä enemmän neuvomaan etukäteen.

– Mitä enemmän neuvotaan, sitä vähemmän tulee kanteluita.

Maakuntauudistuksessa aluehallintovirastot ja Valvira yhdistyvät uudeksi Valtion lupa- ja valvontavirastoksi. Karhusen nykyinen työsuhde avin ylijohtajana kestää vuoden 2018 loppuun.

Vuoden päästä tähän aikaan valitaan uudelle virastolle pääjohtaja, ja Karhunen aikoo hakea paikkaa.

Muuten hän toivoo tulevaisuudelta sitä, että saisi tehdä yhä merkityksellistä työtä.

– Olen jo saavuttanut niin paljon uralla ja lasten kanssa, että haaveita on hankala keksiä. Työelämän laadun ja hyvinvoinnin kehittäminen on kuitenkin iso missio, johon haluan vaikuttaa. HÄSA

50-vuotias

Minna Karhunen

Syntynyt Riihimäellä 3.7.1967.

Asuu Hyvinkäällä.

Hallintotieteiden maisteri.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja vuodesta 2015.

Toiminut vuosina 2009–2014 Järvenpään kaupungin kehitysjohtajana ja 2005–2009 Karkkilan kaupunginjohtajana.

Kokoomuksen kansanedustaja kaksi kautta vuosina 1991–1999.

Työskennellyt lisäksi muun muassa Uudenmaan liiton edunvalvontapäällikkönä, Hyvinkään – Riihimäen talousalueen aluekeskuksen projektipäällikkönä, Hyvinkään kaupunginvaltuuston ja -hallituksen puheenjohtajana.

Työkokemusta myös toimittajana.

Perheessä 21-vuotias tytär ja 19-vuotias poika.

Harrastaa partion lisäksi kuntoilua.

Päivän lehti

26.2.2020