Kanta-Häme

Partiossa tärkeintä on porukka – Myös maailman toisella puolen

Hämeenlinnalaiset Veeti Järvenpää ja Verka Vähätiitto lähtevät partion maailmanjamboreelle. Mukanaan suomalaiset vievät saunan ja tietoa.
Katleena Kortesuo huudatti Veeti Järvenpäätä ja Verka Vähätiittoa Hämeen linnan nurkilla. Huudon johtaja kysyy kysymyksiä ja huutajat vastaavat toistamalla Jaarlin Pojat -lippukunnan nimeä. Kuva: Sara Aaltio
Katleena Kortesuo huudatti Veeti Järvenpäätä ja Verka Vähätiittoa Hämeen linnan nurkilla. Huudon johtaja kysyy kysymyksiä ja huutajat vastaavat toistamalla Jaarlin Pojat -lippukunnan nimeä. Kuva: Sara Aaltio

Kolme viikkoa pitäisi pärjätä 23 kilolla matkatavaroita. Lentokoneeseen ei nimittäin saa kuskata sitä painavampaa laukkua, kun hämeenlinnalaiset Veeti Järvenpää ja Verka Vähätiitto lentävät Yhdysvaltoihin.

Heinäkuun 22. päivä partiolaiset perustavat Länsi-Virginian kolmanneksi suurimman kaupungin. Kaupunki elää kuitenkin vain 12 päivää, kunnes maailmanjamboree on ohi ja partiolaiset palaavat kotiin.

Jamboreelle lähtee 46 000 partiolaista, jotka edustavat 150:tä eri kansallisuutta.

– 14–17-vuotiailla on mahdollisuus päästä yhden kerran maailmanjamboreelle, Vähätiitto kertoo.

Ohjelmassa on Järvenpään mukaan kaikkea: esimerkiksi uimista, kiipeilyä, jousiammuntaa, maastopyöräilyä skeittaamista ja eri kulttuureihin tutustumista. Sekä Järvenpää että Vähätiitto odottavat leiriltä juuri näitä seikkailuja.

Viikkoa ennen leiriä he kiertävät oheismatkalla myös itärannikon kaupungeissa kuten New Yorkissa. Kaksikon lisäksi Hämeenlinnasta lähtee ainakin kymmenen leiriläistä.

Kansainvälinen meininki

Harrastuksena partio tarjoaa mahdollisuuksia kansainvälisyyteen. Aiemmin Järvenpää ja Vähätiitto ovat tavanneet esimerkiksi kanadalaisia Roihu 2016 -suurleirillä. Silloin leiri järjestettiin tutuissa hämäläismaisemissa Evolla.

Jo perinteiseen maailmanjamboreen tapaan suomalaiset tuovat myös Länsi-Virginiaan mukanaan saunan. Osa ottaa myös salmiakkia mukaan.

Hien ja makeisten lisäksi jaetaan myös tietoa. Pohjoismaiden yhteisellä pisteellä esitellään Suomea

Eri maiden partiotoiminnassa on paljon eroja. Muiden maiden harrastajilta voi oppia esimerkiksi uusia partioperinteitä.

– Suomessa on paljon laulu- ja huutoperinteitä. Kaikilla mailla on omia huutoja ja laulujaan. Esimerkiksi Kosmos-leiriltä muistan, kun saksalaiset esittivät alkujuhlassa laulun, jonka he laulavat aina, kun uusi ihminen aloittaa partion, Vähätiitto kertoo.

Järvenpää kertoo, että eri maista tulevia partiolaisia voi tunnistaa myös vaatetuksesta. Jamboreeta isännöitsevillä amerikkalaisilla on punaiset paidat. Suomessa on sekä sinisiä että ruskeita paitoja.

Kokemusta kaksikolle on ehtinyt kertyä jo vuosien ajan. Järvenpää oli seitsemänvuotias, kun hän liittyi partioon. Vähätiitto puolestaan ei ollut edes vuotta, kun hänen äitinsä Katleena Kortesuo otti vauvan mukaan ensimmäiselle partioleirilleen.

Huumori luo perinteitä

Partiossa tärkeintä on yhteisöllisyys. Tuntuu siltä, että harrastus on ennen kaikkea porukka. Yhteisön kanssa voidaan tehdä käytännössä mitä vain, oltiin sitten kaupungissa tai maastossa.

Huumori on tärkeä osa yhteisöllisyyden rakentamisessa. Kun aikaa vietetään yhdessä, syntyy erilaisia oman porukan vitsejä, joista saattaa myöhemmin tulla lippukunnan perinteitä.

Kaikki eivät luonnollisesti voi osallistua jokaiselle leirille, mutta silloin muu porukka pitää huolen siitä, että vitsit tulevat myös heidän tietoisuuteensa.

Porukat tekevät välillä myös yhteistyötä keskenään.

– Hämeenlinnassa on kahdeksan–yhdeksän lippukuntaa. Esimerkiksi partiotaitokilpailut järjestetään vuosittain yhteistyössä seudun eri lippukuntien kanssa. Hämeenlinna on todella aktiivinen partiokaupunki, Katleena Kortesuo kertoo.

Järvenpää ja Vähätiitto kuuluvat Jaarlin Pojat -lippukuntaan, joka tekee toisinaan yhteistyötä Nummen Eränkävijöiden kanssa. Muista kaupungin lippukunnista esimerkiksi Liekkitytöt ja Kaskenkaatajat tekevät paljon työtä yhdessä.

Jamboreella Jaarlin Pojat ovat osa suurempaa Aurum-lippukuntaa, johon kuuluu monia lippukuntia Kanta- ja Päijät-Hämeestä sekä muualta Etelä-Suomesta. HÄSA

Partion perinteistä

Järvenpään ja Vähätiiton mukaan perinteet ovat tärkeä osa partioharrastusta.

Perinteisiä ja uusia huutoja

”Kokille kiitos!” Huudetaan ruokailun jälkeen.

”Hyvä, kiva, bra. Antaa tulla lisää vaan!” Kannustushuuto silloin, kun joku onnistuu hyvin.

”Ketkä myllää metsässä? – Jaarlin Pojat! Ketkä ei syö puuroa? – Jaarlin Pojat! Ketkä ei käy suihkussa? – Jaarlin Pojat!” Lippukunnan oma huuto, jossa esitetään kysymyksiä, joihin vastataan aina huutamalla Jaarlin Pojat.

”Ei moreeni, ei graniitti, kiiltää niin kuin timantti. Katinkultaa kalliimpi, Suomi-neidon kasvatti – Aurum!” Aurum-lippukunnan uusi huuto, joka on keksitty maailmanjamboreeta varten.

Lauluja

Lauluja lauletaan esimerkiksi ennen ruokailua:

”Hiljaa aasi laulaa, syömään mennessään. Jos et ruokaa anna, kiljun yhtenään. Hi-hoo, hi-hoo!” Lippukunnan ruokalaulu Hiljaa aasi laulaa. Ennen laulua päätetään kuinka monta kertaa hi-hoo-huutoja toistetaan.

Lauluja esitetään vaihdellen eri tyylilajeissa, esimerkiksi rokaten.

Juttua muokattu 15.7. kello 14.33 

Päivän lehti

20.2.2020