fbpx
Kanta-Häme

Parturi polttaa karvatkin korvista

Tästä lähdetään: Puuvilla on kastettu 80-prosenttiseen alkoholiin, ja sytkäri on sytyttänyt tupon palamaan. Pian se käy miehen korvalla pikaisin vedoin samalla kun toinen käsi suojaa muut hiukset. Aavistus poltetun hiuksen hajua nousee ilmaan, mutta katoaa hyvin nopeasti. 
 
Turkkilaisista partureista puhuttaessa korvakarvojen poltto mainitaan ensimmäisten lauseiden aikana. Tämä kuriositeetti – pienen pelonsekaisen tunteen kera – takaa huomion. 
 
Vaihe kestää kuitenkin vain muutamia sekunteja, ja lopullisessa kokemuksessa sen osuus jää hyvin pieneksi. Ehkä hentohiuksisempien suomalaismiesten korvat eivät ole myöskään yhtä karvaisia kuin turkkilaisten.
 
– Etelän kirkkaassa valossa korvien karvat näkyvät voimakkaammin, kertoo Eren Irmak. Hän pitää yhtiökumppaninsa Bulent Tanriverdin kanssa Brothers-nimistä turkkilaista parturia Tampereella.
 
Oulun avattiin turkkilainen Hair Club Kasim Cevirel joulukuussa 2012. Siellä tehdään myös turkkilaisvaikutteisia kampauksia naisille.
 
Korvakarvojen huolittelu ei yleensä kuitenkaan ole se syy, miksi suomalaismiehet turkkilaiseen parturiin menevät. 
 
Nainen kokee kampaajakäynnin useimmiten rentoutukseksi ja palkinnoksi. Moni mies taas arvostaa ripeyttä ja helppoutta. Useimmille miehille parturissa käynti on pakoksi mielletty tehtävä, josta voi parhaimmassa tapauksessa nauttia.
 
Perjantaisena iltapäivänä tamperelaisen Brothersin ovi käy jatkuvalla syötöllä. Osa asiakkaista on varannut ajan. Osa jonottaa ilman varausta. 
 
Eran Irmak naps-naps-napsuttaa saksiaan valtavalla nopeudella. On kiireinen aika, ja lisäksi hänen kumppaninsa on sairaana kotona. Irmakin on leikattava tuplanopeudella. Hän ei pidä taukoja, vaan hörppää välillä energiajuomaa, hymyilee ja kutsuu tuoliin uuden asiakkaan. 
 
Irmak leikkaa kahdessa ja puolessa tunnissa kuuden asiakkaan hiukset. Aikaan sisältyy kaksi pikaista hiustenpesua sekä yksi pieteetillä tehty parranajo. 
 
Luuletko, että tämä on nopeaa? Irmak on leikannut Irakissa amerikkalaisessa sotilastukikohdassa kolmen vuoden ajan noin 60–70 päätä päivässä – eikä vain ajamalla kahden millin siiliä.
 
Perinteisessä parturissa Turkissa vaihdettaisiin ensin kuulumiset ja juotaisiin kupponen kahvia. Luksuspakettiin kuuluisi parturoinnin lisäksi parranajo sekä päänahan ja niskan hieronta – ei mitenkään hellästi ja hitaasti, vaan reippaasti läpsytellen. 
 
Se olisi miehinen kauneudenhoitopaketti turvallisen miehekkäässä ympäristössä. 
On oikeastaan sääli, että Suomessa parturikäynti aika usein kutistuu hiusten pikaiseen leikkaukseen.
 
Brothersissa Tampereella hiustenleikkaus maksaa 15 euroa, samoin parranajo. Hintaan kuuluvat kahvi ja kohteliaisuus. Miehet tykkäävät ja naiset kadehtivat. 
 
Irmak ei halua kommentoida syytä, miksi moni muukin turkkilainen parturi on päätynyt  suomalaista tasoa edullisempiin hintoihin. Osa erotuksesta syntyy nopeudesta: esimerkiksi tukanpesu ei kuulu automaattisesti pakettiin. 
 
Irmak ei kuulemma edes haluaisi katsella yhtä ja samaa kuontaloa kokonaista tuntia.
Liukuhihnatyötä hän ei silti tunne tekevänsä, vaan jokaisen tukka saa näyttää omalta. On kuitenkin helpompaa, että asiakas tietää jo tuolille istuessaan tarkkaan mitä haluaa, koska tahti on nopea.
 
Jos haluaa hakea jotain erilaista, sen saa tilaamalla parranajon. Oikeasti. Se kannattaa ottaa. Turkkilaiset parturit ovat kuuluisia hyvistä parranajotaidoistaan.
 
Iho kastellaan ja saippuoidaan. Työ tehdään taittuvateräisellä partahöylällä tai partaveitsellä. Se on kaukana puolikosteassa kylppärissä hoidetusta partakoneoperaatiosta. Samaa mieltä on miesasiakas, joka ei etsimisestä ja liikkeiden lupauksista huolimatta ole löytänyt Suomesta yhtä hyvää parranajoa kuin ulkomailta. Ennen kuin nyt.
 
Heidi Kornamo

Menot