Kanta-Häme

Parveke täyttyy muistoista

Martta Lehtosen koti Turengin Tapailankujalla on kokoelmien ja kotiseututarinoiden aarreaitta. 87-vuotias Lehtonen on keräillyt kaikenlaista, kuten postikortteja ja -merkkejä ja harrastanut valokuvaamista ja kirjoittamista.

Kodin seinillä on hänen itse maalaamiaan öljyväritöitä. Postikortit ovat albumeissa aiheen mukaan järjesteltyinä.

Lehtonen nappaa kirjahyllystään muun muassa kauniisti patinoituneen laatikon, jonka sisällä on pyöreä puuterirasia ja ihovoidetuubi.

– Nämä sain sodan jälkeen vuonna 1945 puolisoltani Erkiltä. Voiteen käytin, mutta halusin säästää kauniit pakkaukset, Martta Lehtonen kertoo.

Nuken kehtokin on tallessa

Myös koko huoneiston levyinen, valoisa parveke on täynnä muistoja. Lehtonen on kerännyt muun muassa eri materiaaleista valmistettuja kukkoja ja kanoja, joita on vieri vieressä hyllykössä ja pöydällä.

Pöydällä on myös nuken kehto, eli houva, kuten Lehtonen sitä nimittää. Sen hän on saanut pikkutyttönä ja säästänyt huolellisesti.

– Äitini isä on tehnyt nuken houvan, kun olen ollut vuoden vanha. Nukke on kyllä uusi, hän huomauttaa.

Lisäksi parvekkeella on Erkki Lehtosen aikoinaan tekemä kaappi ja sen päälle ostettu laivalamppu.

– Mieheni Erkki oli kova tekemään kaikkea. Hän muun muassa laittoi ruokaa, ja siksi minulle jäi myös aikaa tehdä omia juttujani. Kaapin hän teki edellisen eli Seppäläntien asuntomme parvekkeelle, mutta se sopi hyvin myös tänne.

Erkki Lehtonen työskenteli aikoinaan Leppäkoski-laivalla, joka hinasi tiiliproomuja Leppäkosken tiilitehtaalta Valkeakoskelle, Tampereelle ja Länkipohjaan. Myöhemmin hän hankki laivalla käytössä olleen isokokoisen öljylampun, joka on myös löytänyt paikkansa parvekkeelta.

Martta Lehtonen työskenteli pisimpään eli yli 30 vuotta Valiolla.

Kukkia olisi hankala hoitaa

Martta Lehtonen istuu mielellään parvekkeella, ja myös vieraat viihtyvät siellä. Lehtonen liikkuu rollaattorin avulla, mutta parvekkeelle hän pääsee hyvin.

– Minulla ei ole parvekkeella kukkia, kun en pysty oikein niitä hoitamaan. Enkä voinut vaatia, että mieheni olisi tänne muutettuamme alkanut hoitaa kukkia, vaikka hän muuten olikin hyvässä kunnossa loppuun saakka, Martta Lehtonen kertoo.

Erkki Lehtonen kuoli kaksi vuotta sitten 91-vuotiaana.

Martta Lehtonen on ollut kova tekemään käsitöitä, mutta se harrastus on viime vuosina jäänyt. Sen sijaan hän kirjoittaa edelleen, ja esimerkiksi tuoreimmassa Janakkalan kotiseutujulkaisussa on hänen kaksi hänen kirjoittamaansa muistelusta. Toinen käsittelee tukinuittoa Puujoella ja toinen Leppäkosken tiilitehtaan yhteissaunaa.

Lisäksi Martta Lehtonen on osallistunut muun muassa lehtien järjestämiin reseptikilpailuihin, joista on tullut voittoja ja palkintoja. Myös niitä on esillä parvekkeella. (HäSa)

Päivän lehti

20.9.2020

Fingerpori

comic