Kanta-Häme

Parvekesavuttelun rangaistuksena uhkasakko – todistaminen vaikeaa, valokuva rikkoo kotirauhaa

Kuntaliiton erityisasiantuntija Tarja Hartikainen arvostelee taloyhtiöiden tupakointikiellon hakemista kankeaksi. Hartikaisen mielestä tupakkalakia ja sen käytännön toteutusta olisi ollut hyvä valmistella huolellisemmin. 

Byrokratian keventäminen ja normien purku ei tässä laissa hänen mukaansa toteudu, vaan käy päinvastoin.

–Viranomaisten ottaminen mukaan kiellon langettamiseen teki hausta raskaan ja kalliinkin. Ymmärrän, että eduskunnalla taustalla hyvä ajatus, mutta parempi vaihtoehto olisi ollut, jos taloyhtiöt olisivat itse saaneet määrätä tupakkakiellosta.

Taloyhtiöt voivat hakea tupakointikieltoa parvekkeilleen vuoden vaihduttua. Hartikainen toivoo, että taloyhtiöt eivät suin päin hakemusta jätä. Paineita siihen olisi ja laki sen mahdollistaisi, mutta maltti on nyt valttia. Tekeillä olevia ohjeita kannattaa odottaa.

–Toivottavasti saamme tammikuun puoliväliin mennessä ne valmiiksi yhteistyössä Isännöintiliiton, Kiinteistöliiton, Valviran ja Helsingin kaupungin kanssa. Tavoitteena on selkeät ja kattavat ohjeet, joilla byrokraattisesta hakuprosessista selviäisi mahdollisimman sujuvasti.

Huolellinen hakuasiakirjojen valmistelu kannattaa. Se nopeuttaa käsittelyä, mutta vaikuttaa myös kiellon hintaan. Kustannukset määräytyvät viranomaisen työhön käyttämän ajan mukaan. 

Hartikainen neuvoo, että hakemuksien jättäjien kannattaa tehdä läksyt kunnolla. Asukkaita ja asuntojen haltijoita on kuultava, samoin rakenteelliset korjausmahdollisuudet tutkittava.

–Mitä paremmin hakemus on laadittu, sitä nopeammin se voidaan käsitellä.

Jos kieltoja saadaan voimaan ilman kanteluita ja muutoksenhakuja, ensimmäiset parvekesavut voivat sammua kesällä.

Valvonta naapurikontrollin kautta? 

Oman vaikeutensa tuo Hartikaisen mukaan kiellon valvonta ja sen rikkomisen toteen näyttäminen. Rangaistukseksi voidaan asettaa uhkasakko.

–Pitäisikö valvovan viranomaisen eli tarkastajan omin silmin nähdä teko? Valokuva rikkoisi kotirauhaa. Jollakin teko olisi todennettava, jotta uhkasakon voisi asettaa. Pohdittavaa on paljon, Hartikainen huomauttaa.

Kiellon rikkominen ja sen todistelu johtaisi Hartikaisen mukaan uuteen kuulemiseen ennen kuin uhkasakon voisi langettaa maksettavaksi.

Hän uskoo ja toivoo, että voimaantuleva säädös on vain siirtymävaihe.

–Muutaman vuoden päästä meillä on laki, joka kieltää tupakoinnin muualla asunto-osakeyhtiöissä paitsi selkeästi osoitetuissa tupakointipaikoissa.

 

Päivän lehti

26.9.2020

Fingerpori

comic