Kanta-Häme

Parvet juoksuttavat mehiläishoitajia

Hämeenlinna

Mehiläispesistä lähtee parvia tänä kesänä jo toista kesää peräkkäin harvinaisen paljon. Hämeenlinnan seudun mehiläishoitajien yhdistyksen puheenjohtaja Markku Pelkkikangas on lähes joka viikko saanut ilmoituksista parvista.

– Kaupunkiparvet ovat uusi ilmiö. Uusien hoitajien määrä on kasvanut parin viime vuoden aikana ja samalla kaupunki- eli citymehiläisten hoitomuoti on levinnyt Pariisista Helsingin kautta myös meille, Pelkkikangas kertoo.

Lähes kaikki soittajat suhtautuvat mehiläisiin hyvin myönteisesti. Parvi halutaan saada hoitajille jatkamaan eloa omassa pesässä.

MEHILÄISET PARVEILEVAT, kun pesässä on liian paljon mehiläisiä ja liian vähän ruokaa. Pesän vanha kuningatar lähtee pesästä vieden mukanaan puolet lentomehiläisistä. Pesään jää uusi, syntyvä kuningatar.

– Kun näkee parven, pitää toimia nopeasti. Paras on soittaa paikalliselle yhdistykselle tai etsiä netistä, kuka on lähin parvien kiinniottaja. Jos parvi asettuu vaikkapa savupiippuun, se pitää häätää pikku savulla nopeasti. Jo vuorokaudessa se ehtii asettua aloilleen ja rakentaa kennostoa.

Suomen mehiläishoitajain liiton toiminnanjohtaja Heikki Vartiainen lupaa liiton jo tulevana talvena neuvovan ja kouluttavan uusia, kokemattomia hoitajia pitämään huolta, etteivät pesät parveile.

– Parvea ei tarvitse pelätä. Mehiläiset ovat syöneet itsensä täyteen mettä ja etsivät uutta pesää. Niillä ei ole mitään syytä pistää, jolloin ne kuolisivat, Markku Pelkkikangas muistuttaa.

Päivän lehti

4.4.2020