Kanta-Häme

Pasaapelin koulu korjataan käyttökuntoon

Pasaapelin koulu Lammilla on uusin tulokas Hämeenlinnan sisäilmaongelmista kärsivien koulurakennusten listalla.

Kevään aikana tehdyissä tutkimuksissa on selvinnyt, että rakennus on huonommassa kunnossa kuin aiemmin luultiin.

– Viime syksynä suunniteltiin, että koulurakennus olisi voitu kunnostaa luokka kerrallaan. Kun työt aloitettiin tammikuussa, ne oli pakko lopettaa saman tien, sillä ensimmäisen tilan kunto herätti epäilykset pahemmasta, kertoo Linnan Tilapalveluiden rakennustekninen asiantuntija Mika Metsäalho.

Uusien tutkimusten perusteella näyttää ilmeiseltä, että Pasaapeli on peruskorjauksen tarpeessa. Sen vaihtoehtona voisi olla uuden koulurakennuksen teko.

Kumpaankaan ei ole varauduttu kaupungin investointisuunnitelmissa, mutta opetustoimenjohtaja Mika Mäkelän mukaan muuta pitemmän tähtäimen ratkaisua ei ole.

– Jompi kumpi täytyy tehdä, mutta kumpi ja koska ovat sellaisia kysymyksiä, joihin ei vielä ole vastausta. Koko sivistystoimen investointiohjelma ja aikataulut on tarkoitus käydä läpi ennen lomia ja ne esitellään uudelle valtuustolle syksyllä, Mäkelä sanoo.

Kesän aikana Pasaapelin tiloja kunnostetaan niin, että se saadaan käyttöön syksyksi eikä väistötiloja tarvita. Linnan Tilapalveluissa on listattu välttämättömät työt.

Esimerkiksi käytöstä poistetun kuvataideluokan vaurioituneet materiaalit poistetaan ja korvataan uusilla, jotta tila saadaan käyttökuntoon.

Pasaapeli on toinen Hakkalan koulun ja Lammin lukion rakennuksista. Siellä on runsaasti erikoisluokkatiloja, kuten taito- ja taideaineiden luokat.

Pasaapelin tilanteesta on järjestetty kevään mittaan vanhempainiltoja, ja yksi pidettiin vielä lomien alettua viime torstaina.

– Vanhemmille kerrottiin tilanteesta ja seurannasta. Sisäilman seurantamittaukset voidaan tehdä vasta pakkasten tultua, mutta oppilaiden ja henkilökunnan mahdollisia oireita seurataan tarkasti, ja siitä annettiin myös ohjeilta vanhemmille, Mika Mäkelä kertoo.

Mika Metsäalhon mukaan Pasaapelissa ei ole yhtä yksittäistä ongelmaa, joka olisi pahin. Kunnostusta kuitenkin hankaloittaa, ettei rakennuksen yläpohjan ilma- ja höyrysulku ole tiivis eikä edes helposti korjattavissa.

Koulun kuntotutkimuksen selostuksessa kerrotaan, että yläpohjarakenteiden kosteustekninen kunto on tyydyttävä, mutta ilmatiiveys heikko. Siksi yläpohjan eristemateriaalien epäpuhtaudet voivat kulkeutua sisäilmaan.

– Ilmansulkupaperi ja myöhemmin käytetty höyrynsulkumuovi on monesta osata koottu, pirstaleinen ja liittymistä kiinnittämättä. Tämän takia tiloja on mahdotonta korjata huone kerrallaan, Metsäalho sanoo.

Osa Pasaapelin tiloista pysyy suljettuna kesän jälkeenkin. Tällaisia ovat muun muassa rakennuksen keskellä sijaitsevat opettajien työtilat ja luokkatila, josta remontti yritettiin tammikuussa aloittaa. HÄSA

Mainos