Kanta-Häme

Pasi Haillan pihalla tulivuoret syöksevät liekkejä

Harvalla on pihallaan kahta tulivuorta, pariasataa kultakalaa ja kymmeniä muita kalalajeja pihalammikossa. Pasi Hailla aloitti seitsemisen vuotta kalalammikon rakentamisen pihalleen. Ensimmäiset kalat olivat viitisentoista kultakalaa, karppeja ja lähivesistä pyydystettyjä ruutanoita, särkiä, pasureita, sorvia ja mutuja.
 
Kalakanta on kasvanut ainakin pariinsataan kultakalaan ja kymmeniin karppeihin. Viimeiset tulijat ovat kultasäyneitä, jotka voivat kasvaa puolimetrisiksikin. Myös kotimaiset kalalajit näyttävät lisääntyvän lammikossa. 
 
– Lisäksi sain pari särkikalan poikasta, mutta lajia en osaa vielä määrittää.
 
Hailla yritti pyydystää talveksi kalojaan sisätiloihin, mutta onnistui pyytämään lammikostaan vain viitisentoista kultakalaa ja karpin.
 
– Vesi kylmeni ja kalat lakkasivat syömästä. Sen jälkeen niitä on enää vaikea pyytää. Viime talvena muutama kala kuoli mutta kovista pakkasista huolimatta suurin osa selvisi hengissä. Ne vaipuvat horrokseen. Kalat voivat olla hyvin pitkäikäisiä, esimerkiksi karpin on todettu maailmalla olleen 250-vuotias suomanäytteiden perusteella. Jos kalojen määrä alkaa kasvaa liikaa, hommaan lammikkoon muutaman ahvenen.
 
Ravut karkuteille
 
Lammikon syvin kohta on 1,8 metriä ja sen pinta-ala on noin 300 neliötä. Altaassa on vettä noin 180 kuutiota. Ilmapumppu pitää lammikossa pienen avannon lähes koko talven. Jollei avanto pysy auki, Hailla tekee sen kirveellä.
 
Kalojen ruokintaan on riittänyt viiden kilon paketti tähän saakka.
 
– Toukkia ja muuta luontaista ravintoa on lammikossa noin paljon, ettei mitään muuta ruokaa edes tarvittaisi. Kalat ovat niin kesyjä, että ne ottavat herkkupaloja tyttären varpaiden välistä, kun hän pitää jalkojaan vedessä.
 
Ainoa asukkaat, jotka eivät ole lammikossa viihtyneet, ovat olleet rapuja. Hailla istutti niitä lammikkoon 150 kappaletta.
 
– Kesällä niitä alkoi ilmaantua naapureiden pihoille ja osa lähti kävelemään jopa kylätielle. Kokeilin pyytää niitä merroilla, mutta yhtään rapua ei niihin ilmaantunut. Kaikki lienevät kävelleet matkoihinsa.
 
Akvaariot työnä
 
Tulivuoret Haillan tontilla eivät ole puhetta. Kyläläiset eivät ole nähneet harhoja, kun maaperä syöksee tulta kahdestakin pisteestä.
 
– Lammikossa on tekosaari, johon tein betonista tulivuoren. Meikäläisen ei tarvitse kuin kääntää kaasupullon venttiili auki ja parimetrinen lieska lyö saaresta. Toisen kaasuputken upotin kallioon ja vedin pihalla olevan kallionnyppylän päälle.
 
Hailla paitsi harrastaa akvaarioita rakentaa niitä itse. Oman yrityksensä kautta mies valmistaa ja korjaa yleisöakvaariota ympäri maata. Toimeksiantajia ovat muun muassa Sea life ja Korkeasaari.
Isoimmat akvaariot ovat olleet 5000-litraisia. Sen kokoisia tulee vastaan aika harvoin.
 

Päivän lehti

19.1.2020