Kanta-Häme

Pasi Kaunisto juhlii puoli vuosisataa jatkunutta taiteilijauraansa Hämeenlinnassa

Pasi Kaunisto viettää ensi viikolla 50-vuotistaiteilijajuhlaa konsertin muodossa Hämeenlinnan kaupunginteatterin päänäyttämöllä.
Pasi Kaunisto odottaa innolla Hämeenlinnan konserttia. Hän on usein ajatellut muuttavansa Hämeenlinnaan, sillä hän pitää kaupunkia erittäin kauniina ja monella tavoin positiivisena. Kuva: Esko Tuovinen
Pasi Kaunisto odottaa innolla Hämeenlinnan konserttia. Hän on usein ajatellut muuttavansa Hämeenlinnaan, sillä hän pitää kaupunkia erittäin kauniina ja monella tavoin positiivisena. Kuva: Esko Tuovinen

Melko tasan viisikymmentä vuotta sitten Pasi Kaunisto levytti kappaleen, jonka hän edelleen esittää joka kerta, kun hän nousee lavalle.

Koskaan et muuttua saa.

Tuo Kauniston ensimmäisellä levyllä vuonna 1969 julkaistu melankolinen laulu oli hänen ensimmäinen hittinsä.

Se ei jäänyt viimeiseksi, sillä 1970-luvulla hän oli yksi Suomen tunnetuimmista ja myös kiireisimmistä artisteista.

– Parhaimmillaan, ja pahimmillaan, tein 280 keikkaa vuodessa, Kaunisto pudistelee päätään.

Nyt on aika katsoa taaksepäin yleisön kanssa Hämeenlinnassa, sillä ensi viikolla kaupunginteatterissa järjestetään Pasi Kauniston 50-vuotistaiteilijakonsertti.

Pasi Kaunisto sai parhaimman mahdollisen oppi-isän uralleen heti sen alkuvaiheilla, kun hän oli legendaarisen Toivo Kärjen suojattina vain 17-vuotiaana.

– Topin tärkein oppi oli se, että soitin täytyy olla kunnossa. Eli tässä tapauksessa lauluääni. Edelleen, jos keikkojen välissä on taukoa, käyn laulutunneilla, Kaunisto kertoo.

Kaunisto harmittelee, ettei artisteille ole minkäänlaisia avoimia koulutusohjelmia, vaan jokainen joutuu hakemaan oppinsa maantieltä, vaikeimman kautta.

– Tämä on erittäin raskas ammatti, johon liittyy paljon matkustamista ja odottamista. Mutta raskainta on se, ettei uran laskun tai nousun hetkiin voi valmistautua millään tavalla. Sitä jää aika yksin.

70-luvulla keikkaelämään kuului myös alkoholi, josta Kaunistokin sai oman osansa. Niin täydentävästi, että korkki on pysynyt kokonaan kiinni 20 vuoden ajan.

Kiireisistä vuosista huolimatta perhe on ollut Kaunistolle tärkein asia, ja sitä se on edelleenkin.

Hänen lapsensa Milja ja Verna Kaunisto esiintyvät Hämeenlinnassa isänsä rinnalla.

– Ihanaa, kun saa esiintyä tytärten kanssa; Kaunisto hymyilee.

Perheenjäsenten lisäksi konsertissa esiintyvät myös Reima Luoto ja kapellimestari Vesa Tuomi.

Juhlakonsertin tuottaa Lyyli ja Lauri Aallon rahasto, joka edistää naisten koulutusta ja sivistystä sekä naisia, lapsia ja perheitä koskevaa tutkimustyötä.

Rahasto tukee myös vammautuneiden ihmisten ja invalidien omaa aktiivisuutta.

Pasi Kauniston konsertin alkusanat lausuu Lyyli ja Lauri Aallon poika Ari Aalto.

Pasi Kaunisto 50 vuotta estradilla – slaavilainen ilta sunnuntaina 20.10. kello 15.

Päivän lehti

28.1.2020