Kanta-Häme

Passit uudistuvat ensi vuonna

Passit ja henkilökortit haetaan vuoden 2017 alusta lähtien Matkahuollon pakettipisteistä. Passit siirtyivät poliisilaitokselta R-kioskiin kolme vuotta sitten, mutta nyt kilpailutuksen voitti Matkahuolto, jolla on kioskeja kattavampi verkosto toimipisteitä.

– Tämä on asiakkaiden etu, sillä meidän verkostomme on erittäin kattava myös haja-asutusalueella, Matkahuollon liiketoimintapäällikkö Jyrki Vehman huomauttaa.

Poliisihallituksen viime kesänä järjestämän kilpailutuksen voittivat yhdessä Matkahuolto ja tietoturvayritys Gemalto, joka valmistaa esimerkiksi muiden Pohjoismaiden passit. Passien lisäksi Gemalto vastaa myös henkilökorteista ja oleskelulupakorteista Suomessa.

Passien valmistajan vaihtuminen merkitsee samalla myös passien ulkonäön muuttumista ja turvallisuuden lisääntymistä. Edellisessä passiremontissa passien sivut valtasi Suomen luonto, mutta uudesta designista ei ole vielä tiedotettu. Suunnittelu on kuitenkin jo alkanut.

Jyrki Vehman pitää uudistusta Matkahuollolle merkittävänä. Hän ei paljasta vielä, millaisia muutoksia passit ja niiden vanavedessä suoranoutopisteisiin siirtyvät henkilökortit toimipisteisiin aiheuttavat.

Asiasta järjestetään vielä keväällä poliisin kanssa tiedotustilaisuus.

– Matkahuollolla on tällä hetkellä jo 1200 pakettipistettä ja niiden määrä lisääntyy koko ajan. Verkkokauppa on kasvanut niin paljon, että Matkahuolto kuljettamien pakettien määrä on lisääntynyt vuodessa 40 prosenttia, Vehman sanoo.

Jyrki Vehman arvioi, että Matkahuolto kuljettaa vuosittain 12 miljoonaa pakettia, joista puolet on jo verkkokaupan lähetyksiä.

– Nopeasti kasvanut verkkokauppa on pakottanut Matkahuollonkin muuttumaan. Ennen kaikkea pakettipisteiden verkosto on kasvanut vauhdilla, Vehman myöntää.

Matkahuollon omien toimipaikkojen ja asiamiestoimipaikkojen lisäksi pakettipisteitä on muun muassa Siwoissa ja Valintataloissa sekä sadalla R-kioskilla.

– Solmimme juuri sopimuksen myös Tokmannin kanssa. Sata Tokmannia tulee verkostoomme maaliskuun loppuun mennessä, Vehman huomauttaa.

Edellisen kerran passien toimitustapa muuttui vappuna 2013. Silloin passin valmistaja alkoi toimittaa asiakirjan suoraan passinhakijan ilmoittaman toimitusosoitteen lähellä olevaan kioskiin. Nyt suoratoimitus alkaa koskea myös henkilökortteja.

Uudenlaisia passeja on tarkoitus myöntää ainakin kevääseen 2021 asti. HÄSA