Kanta-Häme

Patastenmäen puukoulu odottaa enää rakentamisrahaa

Jos ensi vuoden talousarvio sallii, Riihimäellä alakoulujen tilapulmia ratkotaan laajentamalla Patastenmäen puukoulua.

Vielä kaupunginvaltuustossa Sari Jokinen yritti nostaa Jukolan koulun liikuntahallin ja kolmen luokkatilan toteuttamisen Patastenmäen koulun tilalle, muttei saanut pitkistä perusteluistaan huolimatta ajatukselleen kannatusta.

Sari Jokinen ilmoitti heti valtuustokokouksen alkajaisiksi eronneensa kokoomuksen ryhmästä ja perustaneensa oman ryhmän, Sariset. Vaaleihin hän on ehdolla vihreiden listalla.

Patastenmäen koulun hankesuunnittelu pääsee käynnistymään, mutta toteutus vaatii vielä 800 000 euron rakentamisrahat talousarvioon.

Viisi miljoonaa liikaa

Juuri kustannukset koituivat Jukolan koulun laajennuksen kynnyskysymykseksi.

Koulutuslautakunnassa istuva Esko Nummela (sd.) muistutti, että Jukolan koulun liikuntahallin rakentamista on lykätty vuosia, koska hanke maksaisi 5 miljoonaa euroa ja vaatisi myös väestönsuojan.

Liikuntahalli ei kuitenkaan ollut Sari Jokisen tavoittelema laajennus, vaan sen yhteyteen helposti toteutettavat kolme luokkatilaa.

– Jukolassa on valmiina tontti, rakennusoikeutta ja hankesuunnitelma. Emme tarvitsisi kaavamuutoksia tai suunnitelmia, kuten Patastenmäkeen, Jokinen perusteli.

Koulujen tilapulasta epätietoisuutta

Vaalisyksy vauhditti keskustelun kattamaan koko kaupungin koulutilojen ongelmat ja silmätikuksi joutui jälleen kerran erityisesti Peltosaaren koulu.

Eija Aittola (kok.) piti ihmeellisenä, että Peltosaaren koulu käy puolityhjänä, kun muualla tilasta on puutetta. Hän muistutti Peltosaaren koulua käyneen 1980-luvulla yli 300 oppilasta, kun heitä nyt on 180.

Koululautakunnan puheenjohtaja Mikko Takala (kok.) selosti numerotiedoin tilanteen. Luokkakoot ovat muuttuneet. Peltosaaren ryhmäkokoja supistaa lisäksi vammaisten lasten integroiminen ryhmiin.

– Paikkoja on todella tyhjänä nytkin 43, mutta satunnaisesti hajallaan eri luokissa. Koulun kapasiteetti on noin 230 oppilasta ja heitä on 188, Takala korosti.

Koulujen ahtaudesta ei päästä hallintojohtaja Jussi Savolan mukaan Patastenmäen laajennuksella, sillä positiivinen ongelma jatkuu kasvukaupungissa. Sitä ratkotaan tulevinakin vuosina.

Keskiruokanen peräsi sote-ratkaisua

Jos Patastenmäen puukoulun laajennus viisti budjettia, keskustelu muuttui lähes budjettipuheiksi perusturvalautakunnan ylitysten yhteydessä. Lautakunta sai toki hakemansa runsaan miljoonan euron lisärahan.

Kaupunginjohtaja Seppo Keskiruokasen ja hallintojohtaja Jussi Savolan näkemykset Riihimäen sosiaali- ja terveydenhuollon yhdistämisestä eroavat toisistaan.

Keskiruokanen vaati kaupunginvaltuustolta nopeita ja selkeitä päätöksiä, joita voidaan toteuttaa jo heti ensi keväänä hyväksymällä halintosäännön muutoksia ja sulauttamalla perusturva ja terveydenhoito kaupungin omana toimintana.

– Perusturvajohtaja on jäämässä eläkkeelle syksyllä ja keväällä meidän on päätettävä johtamisesta ja etsittävä henkilö, Keskiruokanen kiirehti.

Hallintojohtaja Jussi Savola näkee, että sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistyö on jo nyt pitkällä ja toimintoja yhdistetään odotettaessa valtion ratkaisuja niin kuntarakenteesta kuin uudesta terveydenhoitolaista.

Vaikka Keskiruokanen korosti rakenteellisten muutosten olevan ainoa ratkaisu kaupungin vuotuisiin säästötarpeisiin, perusturvan tämänvuotisiin miljoonaylityksiin haettiin selityksiä.

Demarien Tommi Räty käynnisti keskustelun tivaamalla kaupunginjohtaja Seppo Keskiruokaselta, onko järkeä alibudjetoida siinä määrin, että määrärahaylitykset ovat väistämättömiä vuosi toisensa jälkeen.

Punakynää jo ensi vuoden perusturvatoimen talousarvioon käyttänyt kaupunginjohtaja totesi uskovansa budjettikurin pysyvän pitkin vuotta tiukempana alibujetoimalla kuin myöntämällä heti tarvittavat rahat.

Perusturvalautakunnassa istuva Räty piti epäluottamuslauseena, että asiantuntijalautakunnan tiukkaa talousarvioehdotusta vielä lähdetään leikkaamaan.(HäSa)