Kanta-Häme

Pätevät sijaisopettajat ovat entistä tiukemmassa

Kajaanilaisen Hauholan koulun hämärässä luokassa on hiljaista. Englannin ja ruotsin kielen sijaisopettajana toimivalla Elsa Hutulla on hyppytunti, ja on hetki aikaa ladata akkuja iltapäivän ruotsin ja englannin tunneille.

– Minulla on pääasiassa ollut aina koko lukuvuoden mittaisia sijaisuuksia samassa paikassa. Viime syksyn tosin olin Otanmäen koulussa, ja vuodenvaihteessa aloitin täällä Hauholassa, Elsa Huttu kertoo.

Elsa Huttu on pitkän linjan sijaisopettaja, joka on tehnyt Kajaanin, Sotkamon ja Ristijärven kouluissa sijaisuuksia vuodesta 2008 lähtien. Hutulla on ruotsin ja englannin aineenopettajan pätevyys, jonka lisäksi hän on luokanopettaja.

– Totta kai minä toivon saavani vakinaisen paikan, mutta hyvin tämä on mennyt tälläkin tavalla sijaisuuksia tehden. Ensi syksystä ei ole mitään tietoa, mutta uskon töitä löytyvän, toteaa Elsa Huttu luottavaisena.

Oulun yliopiston Kajaanin opettajakoulutusyksikön viimeiset opiskelijat siirtyivät kevään 2013 jälkeen opiskelemaan Ouluun. Kun opettajaksi opiskelevat hävisivät paikkakunnalta, samalla katosi merkittävä osa sijaisopettajareserviä.

– Sijaisten saaminen on vaikeutunut, ja se vaikeutuu koko ajan, vahvistaa Kajaanin sivistystoimialan johtaja Mikko Saari.

1 700 asukkaan Ristijärvellä on sama ongelma kuin isossa naapurissa.

– Pätevien sijaisten saaminen esimerkiksi äitiyslomien sijaisuuksiin on vaikeutumassa. Väistämättä opettajankoulutuksen lakkautus näkyy tulevina vuosina virkoja täytettäessä. Meille tulee vielä pula pätevistä opettajista, arvioi Ristijärven sivistysjohtaja Tiinaliisa Portano.

Kainuussa eläköityy seuraavan 5–6 vuoden sisällä yli 300 opettajaa eri kouluasteilta. Kun omassa maakunnassa ei enää opettajia kouluteta, rekrytointiin on löydettävä lisää panoksia.

– Vakinaisten virkojen täyttämisessä opettajakoulutuksen päättyminen näkyy hiljalleen. Jos kolme vuotta sitten Kajaanissa oli hakijoita reilut 100 henkilöä avoinna oleviin virkoihin, niin nyt määrä on noin 80. Töitä on nyt ryhdyttävä tekemään mahdollisten paluumuuttajien rekrytoinniksi, painottaa Mikko Saari. STT

Päivän lehti

3.12.2020

Fingerpori

comic