Kanta-Häme

Patologian laboratorio siirtyy Fimlabille

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri on luopumassa huhtikuun alusta lähtien patologian laboratoriotoiminnastaan, joka myydään Fimlab-yhtiölle, mikäli kauppa hyväksytään valtuustossa.

– Muutoksen ei pitäisi näkyä potilaiden näytteiden tutkimisessa. Jos viivästystä tulee, se johtuu todennäköisimmin kahden erilaisen tietojärjestelmän yhteen sovittamisesta, kertoo vt. patologian ylilääkäri Marie Lavander-Jokinen.

Henkilökunta siirtyy Fimlabille vanhoina työntekijöinä. Kauppakirjan ehdoissa turvataan kudos- ja solunäytteiden tutkimisen sekä ruumiinavausten säilyminen jatkossakin Hämeenlinnassa.

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen valmistuessa selviää, kuinka laajaa leikkaustoiminta tulee olemaan Kanta-Hämeen keskussairaalassa. Se taas vaikuttaa patologian laboratorion toiminnan sisältöön.

– Jos tehdään pikaleiketutkimuksia vaativia leikkauksia, patologian toimintaa ei voida siirtää Hämeenlinnasta muihin toimipisteisiin, Marie Lavander-Jokinen toteaa.

Vuonna 2012 sairaanhoitopiirin laboratoriotoiminnot myytiin Fimlabille, mutta patologian laboratorio jäi kaupan ulkopuolelle. Fimlabille jätettiin mahdollisuus ostaa myös patologian laboratoriotoiminnot, jos sairaanhoitopiiri haluaa luopua toiminnasta.

Sairaanhoitopiiri hakee nyt kaupalla sekä säästöjä että toiminnan turvaamista. Tutkimustyön digitalisoituminen edellyttäisi lähivuosina mittavia investointeja.

– Yhdistymisen jälkeen patologien virkojen täyttäminen toivottavasti helpottuu, sijaistukset hoituvat sisäisesti ja pääsemme osaksi Fimlabissa meneillään olevaa digitalisaatiota, Marie Lavander-Jokinen sanoo.

Keskussairaalan viidestä patologin virasta kaksi on täyttämättä. Laboratoriossa on patologien lisäksi 13 työntekijää.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri käsittelee kauppaa 21. helmikuuta. HÄSA

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic