Kanta-Häme

Patria aikoo irtisanoa 110 työntekijää

Puolustustarvikekonserni Patria aloittaa yt-neuvottelut Hämeenlinnassa ja Tampereella. Yhtiön mukaan irtisanominen uhkaa enintään 110 työntekijää Land-liiketoiminnassa. Liiketoimintajohtaja Mika Karin mukaan lisäksi on mahdollista, että neuvotteluissa päädytään myös lomautuksiin.

Yt-neuvottelut koskevat paljolti Hämeenlinnan tehdasta, jossa parhaillaan valmistetaan AMV-panssariajoneuvoja sekä Ruotsin että Suomen puolustusvoimille.

Patria perustelee yt-neuvottelujen aloittamista tuotannollisilla ja taloudellisilla syillä. Neuvottelut koskevat kaikkia toimintoja ja henkilöstöryhmiä.

– Tavoitteena on sopeuttaa liiketoiminnan henkilöstömäärä vastaamaan nykyistä työtilannetta ja tilauskantaa. Töiden määrä on vähenemässä, kun tilausmäärärahoja on leikattu niin Suomessa kuin kansainvälisesti, Kari selvittää.

Toimitukset Ruotsin puolustusvoimille päättyvät Hämeenlinnan tehtaalta tämän vuoden loppuun mennessä. Ruotsilla on optio 113 ajoneuvon lisätilaukseen, mutta tällä hetkellä näyttää Karin mukaan siltä, ettei tätä optiota tulla lunastamaan.

Suomen puolustusvoimille Hämeenlinnan tehtaalta toimitetaan pieni määrä ajoneuvoja, jotka on varustettu Amos-kranaatinheitinjärjestelmällä. Lisäksi puolustusvoimat ja Patria ovat allekirjoittaneet sopimuksen XA-180 -miehistönkuljetusvaunujen eli Pasien päivityksestä. Esisarjan ajoneuvo tehdään tänä vuonna ja koko 70 kappaleen sarja vuosina 2015-2017.

Patria solmi viime vuoden lopulla panssariajoneuvokaupan Etelä-Afrikkaan. Tilaus ei kuitenkaan työllistä kovin paljon, sillä vain esisarja, 15 ajoneuvoa valmistetaan Hämeenlinnan tehtaalla. Runsaat 200 ajoneuvoa valmistetaan sopimuksen mukaan Etelä-Afrikassa.

Patria ennakoi jo aiemmin, että tästä vuodesta tulee edellisvuosia vaikeampi.

– Teemme koko ajan aktiivisesti töitä, jotta saisimme uusia tilauksia. Verkot ovat vesillä, mutta sopimuksiin asti toistaiseksi ei ole päästy, Kari selvittää.

Irtisanomisille etsitään vaihtoehtoja

Patria työllistää noin 400 työntekijää Hämeenlinnan tehtaalla. Lisäksi tehtaalla työskentelee noin sata alihankkijoiden työntekijää, joita yt-neuvottelut eivät koske.

Land-liiketoiminnan työntekijöitä on yhteensä noin 500. Hämeenlinnan lisäksi heitä on Tampereella ja Sastamalassa.

Tampereella Land-liiketoiminta työllistää noin 50 työntekijää tuotekehittelyssä ja tukitoiminnoissa.

Neuvottelujen Kari arvioi päättyvän toukokuun loppuun mennessä.

– Pyrimme aktiivisesti löytämään vaihtoehtoja irtisanomisille muun muassa sisäisten siirtojen, lomautusten ja mahdollisten muiden toimenpiteiden avulla.

Sastamalassa aloitettiin jo maaliskuussa yt-neuvottelut tehtaan lakkautusuhan vuoksi. Yksikössä valmistetaan ampumatarvikkeita ja ammusten kuoria lähinnä Suomen puolustusvoimille. Sastamalassa Patrialla on 23 työntekijää. (HäSa)

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic