Kanta-Häme

Patria esitteli suurelle yleisölle Pasin seuraajan

Patria on kehittänyt seuraajan Pasi-panssariajoneuvolle. Yhtiö esitteli Patria 6×6 -miehistönkuljetusajoneuvon Pariisin Eurosatory 2018 -messuilla.

– Markkinoilla on pitkään ollut tilausta 1980-luvulta alkaen tuotannossa olleelle Pari-kuljetuspanssariajoneuvon seuraajalle, sanoo Patrian Land-liiketoiminnan tuotekehitysjohtaja Kari Grön yhtiön nettisivuilla.

Patria 6×6 -ajoneuvolla on Pasia parempi suojaus, kantavuus ja mukautuvaisuus. Pasin tapaan se on kuitenkin kuorma-auton kaltainen ja helppokäyttöinen. Ohjaamossa on ovet ja ikkunat.

Pasi-panssariajoneuvo oli menestys, ja sitä valmistettiin tuhansia kappaleita Patrian Hämeenlinnan tehtaalla. Patria kehitti Pasin jälkeen AMV 8×8 -panssariajoneuvon. Se on pääasiassa jalkaväen taisteluajoneuvo, kun taas Patria 6×6 on kuljetusajoneuvo.

– Hinnaltaan se jää noin puoleen AMV:stä, mutta kaikki riippuu asiakkaiden vaatimusten mukaan määräytyvistä varusteista, Grön kertoo.

 

Patria 6×6 voidaan varustaa erilaisilla asejärjestelmillä aina 8,5 tonnin kantavuuteen asti. Tarvittaessa siihen saa Nemo 120 -kranaatinheitinjärjestelmän.

Grön kertoo, että teknisesti 6×6 pohjautuu alustarakenteeltaan samoihin komponentteihin kuin AMV. Akseleita on kuitenkin yksi vähemmän. Kaikki kolme akselia vetävät. Varustelusta riippuen kaksi etummaista tai kaikki kolme akselia ohjaavat ajoneuvoa.

6×6 on kooltaan yhtä leveä ja korkea kuin AMV, mutta puolisen metriä sitä lyhyempi.

 

Paseja ei ole valmistettu sen jälkeen, kun Ruotsin armeija osti niitä 2000-luvun alussa rauhanturvatehtäviin. Pasit ovat käyneet kantavuudeltaan, suojaltaan ja liikkuvuudeltaan vanhanaikaisiksi. Perusmallit esimerkiksi eivät täytä Naton vaatimuksia panssaroinnista kiväärikaliiberisia aseita vastaan.

Suomen armeijan vanhoja Paseja peruskorjataan Hämeenlinnassa, mutta niiden liikkuvuutta ja suojaa ei paranneta.

Patria 6×6 -ajoneuvossa on suoja jopa raskasta konekivääritulta vastaan. Ajoneuvo voidaan suojata jopa kymmenen kilon miinoilta.

 

Patrian AMV on menestystuote, jota yhtiö on myynyt ympäri maailmaa. Viime vuosina yhtiö on kuitenkin hävinnyt tärkeitä tarjouskilpailuja saksalaiselle Rheinmetallin Boxer-taisteluajoneuvolle. Hämeenlinnan tehtaalle on viime vuosina jäänyt vähän töitä ja henkilöstöä on irtisanottu sadoittain.

Patria toivoo uudesta panssariajoneuvosta sille vientituotetta. Yhtiö kehuu ajoneuvoa myös valmistusteknisesti selkeäksi kokonaisuudeksi.

”Tarvittaessa loppukokoonpano ja varustelu voidaan helposti tehdä kohdemaissa”, Patria kirjoittaa nettisivuillaan. HÄSA

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic