Kanta-Häme

Patria irtisanoo valtavan määrän työntekijöitään

Patria irtisanoo 110 työntekijää, joista valtaosa työskentelee Hämeenlinnassa. Lisäksi yhtiö lomauttaa toistaiseksi tai määräaikaisesti enintään 150 työntekijää.
 
Irtisanomiset ja lomautukset merkitsevät, että jopa lähes puolet Patrian Hämeenlinnan tehtaan työntekijöistä saattaa menettää työnsä. Patrian Land-liiketoiminta työllistää Hämeenlinnassa runsaat 400 ja Tampereella noin 70 työntekijää. Lisäksi alihankkijoilla on ollut Hämeenlinnan tehtaalla runsaat sata työntekijää.
 
Land-liiketoiminnalla on heikosti tilauksia ja vanhat toimitukset ovat päättymässä.
 
– Ei ole uskottavaa, että tilanne merkittävästi paranisi loppuvuoden ja ensi vuoden alun aikana, Patrian Land-liiketoiminnan johtaja Mika Kari sanoo.
 
Kari kertoo, että vähennykset tarkentuvat vasta seuraavien viikkojen aikana. Hän ei anna lukuja, miten vähennykset kohdistuvat eri paikkakunnille ja eri henkilöstöryhmiin. Yt-neuvottelut koskivat kaikkia henkilöstöryhmiä.

Ensimmäiset potkut kesällä

Patria panee irtisanomiset ja lomautukset täytäntöön tämän vuoden aikana. Ensimmäiset irtisanomiset tehdään kesäkuussa, kun yhtiö on tarkentanut päätöksiään.
 
– Suurin osa irtisanomisista tehdään varmana kesäkuun aikana. Osin ne tehdään kesän jälkeen.
 
Käytännössä työntekijöiden määrä Hämeenlinnan tehtaalle vähenee enemmän kuin irtisanomisten verran. Tehtaalla on määräaikaisia ja jopa joitakin vuokratyöntekijöitä, joita yt-neuvottelut ja nyt ilmoitetut irtisanomiset eivät lainkaan koske. Heiltä työt loppuvat sopimuksen mukaisesti, jos uutta työtä ei löydy.
 
Yhtiö aloitti yt-neuvottelut irtisanomisista ja lomautuksista huhtikuussa. Irtisanomiset ja lomautukset toteutuvat täysimääräisesti työnantajan arvion mukaisesti. Neuvotteluissa ei siten löydetty keinoa vähennysten pienentämiseksi.

Toistaiseksi, jos ei tiedossa töitä

Patrian Land-liiketoiminnan päätuote on AMV-panssariajoneuvo. Yhtiö on toimittamassa viimeisiä ajoneuvoja Ruotsin ja Suomen puolustusvoimien tilauksista. Uusia tilauksia, jotka työllistäisivät merkittävästi Hämeenlinnan tehdasta, ei ole tullut.
 
Liiketoimintajohtaja Kari vakuuttaa, että tilauksien saamiseksi tehdään paljon töitä. Töiden vähentyminen on kuitenkin väistämätöntä.
 
– Vaikka saisimmekin Ruotsin kaltaisen suuren tilauksen, se ei ehtisi paljon työllistämään vielä tämän vuoden lopulla ja ensi vuoden alussa.
 
Patria tekee päätökset lomautuksista vasta vuoden lopulla. Osaa henkilöstöstä uhkaa lomauttaminen toistaiseksi.
 
– Tilanne joudutaan katsomaan loppuvuonna. Jos mitään ei ole edessä, joudumme varmaan lomauttamaan toistaiseksi. (HäSa)
 

MOT-toimittajan usko rapisi 

Yleisradion MOT-ohjelman toimittaja Magnus Berglund haluaa, että Patria-oikeudenkäynti vedettäisiin pois Kanta-Hämeen käräjäoikeudesta ja käsiteltäisiin jossakin muussa tuomioistuimessa.
 
– Tuomioistuin sijaitsee samalla paikkakunnalle kuin Patrian tehtaat. Käräjätuomari pääsee helpommalla, kun hän tekee tällaisen ratkaisun, koska hän tietää, että juttu menee joka tapauksessa hovioikeuteen, sanoo Berglund Journalisti-lehdessä.
 
Berglund on toimittaja, joka teki MOT-ohjelman Patrian lahjonnasta Slovenian panssariajoneuvokaupoissa. Berglund kertoo, että hänen uskonsa Suomen oikeuslaitokseen rapisi, kun käräjäoikeus antoi Patrian johtajille vapauttavan päätöksen lahjussyytteistä.
 
– Sillä ei ole kykyä hoitaa monimutkaisia kansainvälisiä talousrikosjuttuja.
 
Berglund uskoo, että tapaus palautetaan prosessivirheiden vuoksi takaisin käräjäoikeuteen.
 
– Ratkaisu ei saanut minua epäilemään juttuani. Faktat pitävät edelleen, se riittää minulle.

Kummallinen kuva kaupoista

Journalisti-lehden mukaan tuomioistuinten päätökset antavat kummallisen kuvan Patrian ajoneuvokaupoista. Se kirjoittaa, että lahjuksia ei maksettu, mutta lahjusrahaa jaettiin ja otettiin vastaan.
 
Journalisti on Suomen Journalistiliiton julkaisema lehti, joka lähetetään kaikille järjestön työssäkäyville jäsenille.
 
Kanta-Hämeen käräjäoikeus ei löytänyt todisteita siitä, että Patrian johtajat olisivat lahjoneet Slovenian virkamiehiä panssariajoneuvokaupassa. Kaikki syytetyt vapautettiin kaikista syytteistä. Syyttäjä vaatii hovioikeudessa syytteiden palauttamista käräjäoikeuteen ja niiden käsittelemistä uudelleen yhtä aikaa Kroatian syytteiden kanssa.
 
Suomen oikeusjärjestyksen mukaan syytteet on aina käsiteltävä oletetun rikospaikkakunnan alioikeudessa. Patrian lahjussyytteitä käsitellään Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa, koska Hämeenlinna on Patria Vehiclesin kotipaikka sekä tapahtumat ja henkilöt liittyvät oleellisesti kaupunkiin. (HäSa)