Kanta-Häme Hämeenlinna

Patria kärkkyy osuutta armeijan miljardihankkinnoista

Yhtiö pyrkii laivaston ja ilmavoimien miljardien eurojen hankinnoissa teolliseen yhteistyöhön.
Hornet laskeutuu sotaharjoituksissa vaijeriin Jokioisilla. Patria pyrkii uusien hävittäjien hankinnan siivelle.

Patria havittelee erittäin suuria tilauksia puolustusvoimien Laivue 2020 -hankkeesta ja hävittäjähankinnasta.

Hankinnat ovat Suomelle ennätyksellisen suuria. “Teollinen yhteistyö on Patrialle erittäin tärkeä ja suuri mahdollisuus”, Patria toteaa katsauksessaan niistä.

Suomen laivaston seitsemän alusta korvataan neljällä monitoimisella korvetilla, jotka aiotaan rakentaa Raumalla. Uusien sota-alusten kustannusarvio on 1,2 miljardia euroa.

Hornetien korvaajien kustannusarvioksi on hallituksen puolustusselonteossa määritelty 7–10 miljardia euroa. Patria kokosi nykyiset yksipaikkaiset F/A-18 Hornet -koneet vuosina 1996–2000.

Patria paisutti jo tänä vuonna tilauskirjojaan sopimuksella, joka on Laivue 2020 -hankinnan sivuhaara. Yhtiö peruskorjaa ja päivittää Hamina-luokan ohjusveneet. Näillä ohjusveneillä ja niiden remontilla pidetään pystyssä merivoimia siksi, kunnes uudet korvetit otetaan käyttöön.

Miinalaina Pohjaamaa on poistettu käytöstä. Sen lisäksi neljä Rauma-luokan ohjusvenettä ja kaksi Hämeenmaa-luokan miinalaivaa vanhenevat ja otetaan pois käytöstä.

Patria toimii Hamina-luokan ohjusveneiden kunnostuksessa päätoimittajana, suunnittelijana ja pääintegraattorina. Sen sopimuksen arvo ilman optioita on noin 170 miljoonaa euroa.

“Koko hankkeen työllistävä vaikutus kotimaassa on noin 300 henkilötyövuotta”, Patria kertoo.

Patria on laajentanut omaa Aviation-liiketoimintansa huoltoa. Se ilmoittaa aktiivisesti tutkivansa uusia menetelmiä eri osien valmistamiseen ja korjaamiseen.

Yhtiö on kehittänyt kaksi vuotta osien 3D-tulostusta. Hornetin ensimmäinen Patrian 3D-tulostama suihkumoottorin osa lensi viime tammikuussa.

Puolustusteollisuusyhtiö on saanut tänä vuonna lähes kaksi kertaa enemmän uusia tilauksia kuin viime vuonna vastaamaan aikaan. Liikevaihdon supistuminen näyttää pysähtyneen.

Osavuosikatsauksen mukaan liikevaihto näyttää kuitenkin syntyvän yhä enemmän muusta kuin ennen vahvasta ja tuottavasta Land-liiketoiminnasta. Yhtiön kannattavuus heikkenee edelleen, sillä kuluvan vuoden tammi–kesäkuussa tulos ennen veroja jäi 9,1 miljoonaan euroon.

Patrian tulos ennen veroja oli viime vuonna 31,3 miljoonaa euroa. Toissa vuonna tulosta kertyy yli 70 miljoonaa euroa.

Land-liiketoiminta on saanut pieniä tilauksia entisten satojen miljoonien hankintojen sijaan. Huhtikuussa se teki sopimuksen 28,6 miljoonan euron uusien siltapanssarivaunujen toimittamisesta puolustusvoimille.

Patria esitteli kesäkuussa Patria 6×6 -miehistönkuljetusajoneuvon Pariisin Eurosatory-messuilla. Uusi ajoneuvo on Patrian AMV 8×8 -panssariajoneuvoa kevyempi ja edullisempi. HÄSA

Vuosikymmenen ällitälli

2010-luvun piti olla maavoimien vuosikymmen. Hankinnat loppuvat, kun laivaston uusia aluksia ja Hornetien seuraajia maksetaan.

Patrian luvut kertovat, että maavoimien vuosikymmen on mahalasku. Suurin hankinta liittyi ilmapuolustukseen. Se oli Nasams II -ilmatorjuntaohjusjärjestelmä. Merkittävää panssarikalustoa maavoimat sai vahingossa, kun Hollanti myi meille pilkkahintaan Leopard 2A6 -taistelupanssarinsa.

Hankintojen tasosta kertoo 147 käytetyn MTLB-panssarin ostaminen 2,7 miljoonalla eurolla. Varusmiehet kutsuvat vaunua ällitälliksi tai taistelusammakoksi. Ladan hinnalla saa Ladan.

Patria ei ole saanut suurta maavoimien tilausta omilta puolustusvoimilta. Se kunnostaa 1970-luvun tekniikalla varustettuja Paseja.

Loppuiko maavoimien vuosikymmen vuonna 2011, jolloin hankinnoista leikattiin 200 miljoonaa euroa per vuosi? Ainakin sadat Hämeenlinnan tehtaan työntekijät ovat saaneet maavoimien vuosikymmenen kunniaksi potkut.