Kanta-Häme

Patria menetti AMV:n tilausten mukana voitot

Patrian Land-liiketoiminnan kurjuus näkyy konsernin tuloksessa. Erittäin hyvää voittoa menneinä vuosina tuottaneen yhtiön tulos jäi alkuvuonna 9,1 miljoonaan euroon.

Yhtiön tulos ennen veroja oli vielä viime vuonna 54,7 miljoonaa euroa. Toissa vuonna tulos oli 84,7 miljoonaa euroa.

”Merkittävien toimitusprojektien päättyminen erityisesti Land-liiketoiminnassa näkyy selvästi konsernin tuloksessa”, osavuosikatsauksessa todetaan.

LAND-LIIKETOIMINTA ja sen menestystuotteen AMV-panssariajoneuvon myynti on saanut iskuja toisensa jälkeen. Ruotsi päätti, että se ei käytä mahdollisuutta jatkaa suurtilaustaan. Keväällä Patria vetäytyi Yhdysvaltain merijalkaväen tarjouskilpailusta. AMV:n Havoc-versio valittiin yhtenä kolmesta ajoneuvostosta testauksiin, jotka jatkuivat kolme vuotta.

Patria jatkoi tänä vuonna Hämeenlinnan tehtaan alasajoa. Hämeenlinnan työntekijöistä 74 sai potkut yt-neuvotteluissa, jotka päättyivät keväällä. Henkilöstöä päätettiin myös lomauttaa.

Viime vuonna satakunta työntekijää irtisanottiin. Tehtaalla toimivat alihankkijat ja heidän työntekijänsä ovat hävinneet lähes kokonaan, koska töitä ei ole.

”Käynnissä olevat ja edelleen jatkuvat tehostamistoimet etenivät lupaavasti”, kerrotaan Patrian osavuosikatsauksessa.

Patria sai uusia tilauksia 138,7 miljoonalla eurolla alkuvuonna. Vielä viime vuonna uusia tilauksia tuli 875,7 miljoonalla eurolla.

Patrian tilauskanta kasvoi 1,1 miljardiin euroon. Syynä paksuihin tilauskirjoihin on, että puolustusvoimat siirsi edelleen korjaamojen, varastojen ja kunnossapitokeskusten toimintaa Millogille.

Patria ennakoi liikevaihtonsa laskevan. Sen mukaan kannattavuus pysyy ”tyydyttävällä tasolla”.

AMV-PANSSARIAJONEUVOILLA on kysyntää, mutta Patria ei saa niistä tilauksia. Puola ostaa Patrian puolalaiselta kumppanilta Rosomakilta 200 uutta ajoneuvoa.

Patria myi 690 AMT:tä Puolaan kaupalla, jonka kokonaisarvo oli 1,3 miljardia euroa. Kaupassa Rosomak sai AMV:n tuoteoikeudet. Puolassa AMV ristittiin Rosomakiksi eli Ahmaksi. Suurimman osan ajoneuvoista koonnut yritys otti tuotteen nimen myös yhtiön nimeksi.

Patria on saanut Puolan uusien ajoneuvojen komponenteista 90 miljoonan euron tilauksen. Tilaukset eivät kuitenkaan tuo merkittävää lisätyötä Hämeenlinnan tehtaalle.

AMV-ajoneuvojen myynnissä ongelmana on ollut, että tilauksiin ei ole määrärahoja. Hankinnat ovat venyneet tai rauenneet kokonaan.

Suomen puolustusvoimat on hankkinut vain vajaa sata kappaletta AMV-ajoneuvoja. Niistä osa on varustettu Amos-kranaatinheitinjärjestelmällä.

KATSAUKSEN MUKAAN myös valoa on näkyvissä. Yhtiö odottaa loppuvuoden aikana eräiden merkittävien ja pitkään vireillä olevien hankkeiden käynnistymistä kansainvälisillä markkinoilla.

”Patrian kannalta keskeisten Suomen puolustusvoimien suurhankintojen valmistelutyöt ovat käynnistyneet”, katsauksessa ilmoitetaan.

Patrian hallintojohtaja Ville Jaakonsalo täsmentää, että suurhankinnoilla tarkoitetaan ilmavoimien hävittäjähankintaa ja merivoimien laivahankintoja.

Hävittäjät on erittäin kallis suurhankinta, jolla aiotaan korvata nykyisin käytössä olevat F/A-18 Hornet -hävittäjät. Patria kokosi valtaosan näistä Horneteista.

Päivän lehti

30.11.2020

Fingerpori

comic