Kanta-Häme

Patria on neuvotellut Puolassa Hämeenlinnan AMV-liiketoiminnan myymisestä

Puolan valtion PZG-yhtiöllä on "nälkä Patrian ostamiseen".
Puola on halukas ottamaan haltuunsa AMV-liiketoiminnan, johon on kuulunut ajoneuvojen testaaminen Parolannummella.

Patria on neuvotellut yhtiön Land-liiketoiminnan osien myymisestä Puolaan. Puolalainen PGZ-konserni on kiinnostunut nimenomaan AMV-ajoneuvosta ja Hämeenlinnan tehtaasta.

PGZ:n toimitusjohtaja Jakub Skiba ilmoitti Rzeczpospolita-lehdessä, että yhtiö ostaa Patriaa. Uutinen on julkaistu otsikolla, joka voidaan kääntää suomeksi ”PGZ:lla on Patria-nälkä”.

– Kyllä, mutta en voi sanoa mitään muuta, Skiba vastaa kysymykseen, ostaako yhtiö Patrian.

Haastattelussa toimitusjohtaja Skiba ottaa itse esille Patrian AMV-panssariajoneuvot ja sen, että yhtiö haluaa itselleen niiden oikeudet. PGZ-konserniin kuuluvalla Rosomak-yhtiöllä on jo AMV-ajoneuvojen rajoitetut tuoteoikeudet. Se valmistaa ajoneuvoja Puolan armeijalle ja on kaupannut niitä myös ulkomaille.

Patria ei kiistä Skiban lausuntoja ja neuvotteluja PGZ-yhtiön kanssa. Patrian viestintäjohtaja Birgitta Selonen ilmoittaa, että yhtiö on tietoinen ”spekulaatioista”.

– On luonnollista, että yritysjohto ja omistajat käyvät erilaisia yritysten rakenteisiin liittyviä keskusteluja jatkuvasti eri tahojen kanssa, Selonen ilmoittaa kirjallisesti.

Selonen sanoo, että kyseisen lausunnon taustoista ei ole yhtiöllä tietoa. Yhtiön käytännön mukaisesti se ei kommentoi huhuja.

Polska Grupa Zbrojeniowa PGZ on Puolan valtion omistama puolustusteollisuuskonserni, johon on koottu yli 60 puolalaista yritystä. Näissä yrityksissä on yli 17 500 työntekijää.

Rzeczpospolita julkaisi toimitusjohtaja Jakub Skiban haastattelun jo elokuun lopulla. Sen jälkeen Skiban lausuntoa Patrian ostamisesta on lainattu muissakin Puolan tiedotusvälineissä.

Hämeen Sanomien tietojen mukaan Patria on käynyt neuvotteluja Land-liiketoiminnasta myös brittiläisen BAE Systemsin kanssa. BAE Systems on asejätti, jonka liikevaihto on kymmeniä miljardeja euroja. Patria jätti Australian uusien panssariajoneuvojen toimittamisesta tarjouksen yhdessä BAE:n kanssa, mutta hävisi kilpailun miljarditilauksesta.

Neuvottelut BAE Systemsin kanssa eivät johtaneet minkäänlaisin kauppoihin. Yhtiö on ajankohtainen Suomessa, koska se valmistaa Eurofighter Typhoon -koneita, joka on yksi vaihtoehto ilmavoimien uudeksi hävittäjäksi.

Puolalaiset ovat kiinnostuneita ainoastaan Patrian AMV-panssariajoneuvosta. AMV on kehitetty Patrian Hämeenlinnan tehtaalla ja ajoneuvon tuotekehitystä on jatkettu kaiken aikaa. Siitä on muun muassa tehty AMX XP -versio, jota Patria pitää täysin uutena panssariajoneuvona.

Puola oli ensimmäinen maa, joka osti Patrialta AMV 8×8 -panssariajoneuvoja. Miljardikauppa 690 ajoneuvosta solmittiin vuonna 2004.

Puolassa AMV-panssariajoneuvot ristittiin Rosomakiksi eli Ahmaksi. Patrian puolalainen kumppani Wojskowe Zakłady Mechaniczne, joka kokosi suurimman osan ajoneuvoista ja sai niihin rajoitetut tuoteoikeudet, muutti nimensä Rosomak SA:ksi. Puola on tilannut Rosomakilta satoja uusia AMV-ajoneuvoja vuoden 2004 tilauksen jälkeen.

Toimitusjohtaja Skiba toteaa lehtihaastattelussa, että Rosomakit kootaan Puolassa Patrian lisenssillä. PGZ-yhtiö haluaisi oikeudet myydä näitä ajoneuvoja ulkomaille.

– Nämä ovat osoittautuneet todistetusti hyviksi taisteluajoneuvoiksi esimerkiksi Irakissa. Niiden myöhemmät versiot voisivat olla vientimenestys (käännös Hämeen Sanomien).

Patrian omat AMV-kaupat ovat sujuneet heikosti viime vuosina. Ajoneuvoista ei ole syntynyt enää suuria tilauksia. Suomen puolustusvoimien tilaus kotimaisesta tuotteesta jäi 62 miehistönkuljetusajoneuvoon ja 24 Amos-kranaatinheitinjärjestelmällä varustettuun ajoneuvoon.

Hämeenlinnan tehdas on jäänyt hiljaiseksi viime aikoina. Patria on irtisanonut satoja työntekijöitä, mutta Hämeenlinnassa on edelleen vahva AMV:n tuotekehitys. HÄSA

Arvotavarat kirppariin

Suomen valtiolla on liiketoiminnassaan yksi erityinen taipumus. Jos se saa käsiinsä jotakin hyvää, se hävittää sen.

Valtio listasi alkoholinvalmistaja Altian pörssiin tänä vuonna ja myi enemmistön yhtiöstä. Altian ainoa kansainvälisesti arvokas tuote, Finlandia vodka, myytiin ulkomaille aika päiviä sitten. Myyntivoitolla täytettiin valtion kassaa. Voidaan sanoa, että tyhjyyttään kumisevan yhtiön kuoret kaupattiin nyt laskutaidottomille sijoittajille.

Viime vuosina hallitukset toisensa jälkeen ovat myyneet valtion yhtiöomistuksia miljardisiivuja. Myyntiin on laitettu lähes kaikki, mistä saadaan rahaa. Samaan aikaan ei ole kyetty rakentamaan uutta. Ensi vuoden budjetti ei ole tästä poikkeus. Julkisuudessa puhutaan virheellisesti budjetin tasapainottamisesta.

Patrian AMV:n päälle saa rakennettua ilmeisesti maailman parhaan pyörävetoisen taisteluajoneuvon. Yhtiö on viime vuodet ollut täysin kykenemätön hyödyntämään keksintöään ja kehitystyötään. Valtiovalta ei ole yhtään auttanut siinä vaan pikemminkin heittänyt kapuloita rattaisiin.

Suomen omat puolustusvoimat ei ole ostanut kuin nimeksi AMV-ajoneuvoja. Balkanin kaupoista nostettiin lahjussyyte ilman todisteita lahjonnasta. Julkisuudessa on arvosteltu ajoneuvojen myyntiä Lähi-itään, koska Arabian niemimaalla yhdessä valokuvassa näkyi tämä ajoneuvo. Suomi ei ole omissa puolustushankinnoissaan solminut yhteistyösopimusta, johon olisi liitetty AMV-ajoneuvojen vientikauppa.