Kanta-Häme Hämeenlinna

Patria sai uuden 35 miljoonan tilauksen vanhojen Pasien kunnostamisesta

Puolustusministeriö antoi luvan koko option lunastamiseen. Lähes 300 ajoneuvoa kunnostetaan.
Patria ja puolustusvoimat esittelivät kunnostettua Pasia vuonna 2014.

Puolustusvoimat jatkaa Pasien päivityksiä. Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) on valtuuttanut logistiikkalaitoksen sopimaan Patria Landin 139 XA-180 -panssariajoneuvon nykyaikaistamisesta.

Patria Land tekee päivitykset ajoneuvoille. Tarkoitus on varmistaa niiden käyttö vielä 2040-luvulla. Hankinnan arvo on noin 35 miljoonaa euroa. Puolustusministeriö kertoo, että tilauksen työllisyysvaikutuksesta, noin 170 henkilötyövuodesta, puolet tulee Kanta-Hämeeseen.

Paseista päivitetään sähköjärjestelmät, kunnostetaan voimasiirto sekä uusitaan jousitus ja ulkopinnoite. Panssarointia ei vahvisteta eikä moottoreiden tehoa kasvateta.

– Saamme aika hyvään kuntoon ajoneuvot tällä työllä. Ne saatetaan uuden veroisiksi, sanoo puolustusministerin hallitusneuvos Jouko Tuloisela.

Hankinta on jatkoa vuonna 2014 aloitetulle Pasien päivitykselle. Tuolloin puolustusvoimat sopi Patrian kanssa 70 ajoneuvon kunnostamisesta. Samalla sovittiin optiosta, jonka mukaan tilaus jatkuu 210 Pasin kunnostuksella.

Optiota on jo aiemmin jatkettu uusilla tilauksilla. Hallitusneuvos Tuloisela kertoo, että optio jo ylitetään neljällä ajoneuvolla. Paseja kunnostetaan siten kaikkiaan 284. Hankinnan arvoksi arvioitiin viisi vuotta sitten lähes sata miljoonaa euroa.

Kyse on vanhimmista 1980-luvulla valmistetuista XA-180 -ajoneuvoista. Myöhemmin valmistettujen Pasien panssarointi on näitä vanhimpia parempi. Niissä on myös parannellut moottorit ja voimansiirto.

Puolustusvoimien käytössä olevat Pasit on valmistettu Patrian Hämeenlinnan tehtaalla. HÄSA

 

Lue myös: Patria Land aloittaa yt-neuvottelut Hämeenlinnassa ja Tampereella, koskee koko henkilöstöä (29.10.2019)

Päivän lehti

1.10.2020

Fingerpori

comic