Kanta-Häme

Patria tavoittelee panssariajoneuvojen jättitilausta Japanista

Japani tilasi yhtiöltä kaksi AMV:tä testeihin.
Patrian AMV 8 x 8 -ajoneuvo, jonka tornissa on konetykki ja konekivääri.

Patrian AMV XP -panssariajoneuvo on ehdolla Japanin miehistönkuljetusajoneuvoksi. Japani on valinnut AMV XP:n ja kahden muun valmistajan ajoneuvot noin vuoden kestäviin testeihin.

Julkisuuteen ei ole kerrottu, kuinka suuresta mahdollisesta tilauksesta on kysymys. Japani on kuitenkin korvaamassa nykyiset 365 Komatsu-ajoneuvoaan. Kyse voi siten olla lähes miljardiluokan tilauksesta.

– Japanin salassapitomääräykset ovat niin tarkkoja, että emme voi sanoa mitään lukumääristä tai aikatauluista, sanoo Patria Landin myynti- ja markkinointijohtaja Petri Jokinen.

Japani on tilannut Patrialta testeihin kaksi AMV XP -ajoneuvoa. Jos Japani valitsee Patrian AMV:n uudeksi panssariajoneuvokseen, ne ilmeisesti kootaan Japanissa.

– Olemme valmiit teknologian siirtoon ja ajoneuvojen valmistukseen Japanissa, Jokinen kertoo.

AMV on Patrian Hämeenlinnan tehtaalla kehitetty panssariajoneuvo, jonka nimi tulee sen moduulisuudesta (Armoured Modular Vehicle). AMV XP on AMV:stä kehitetty uusi versio, jota yhtiö on pitänyt jopa kokonaan uutena ajoneuvona. Patria on myynyt AMV:tä lukuisiin maihin, mutta yhtiöllä on tällä hetkellä niukasti tilauksia siitä.

– Tämä on hyvä uutinen, sillä se kertoo Patrian tuotteiden korkeasta tasosta ja asiakkaiden luottamuksesta niihin, Jokinen sanoo.

Komatsu hylätty

Japanin itsepuolustusjoukkojen maavoimilla on ollut Komatsun kanssa hanke uuden panssariajoneuvon kehittämisestä. Viime maaliskuussa tuli julkisuuteen tieto, että Japani korvaa sen nykyiset Komatsu-ajoneuvot.

Komatsun kehittämä ajoneuvo on ilmeiseti hylätty, sillä Japanin tilauksesta kilpailevat Patrian kanssa General Dynamics Land Systems Kanada ja japanilainen Mitsubishi.

Patria hävisi juuri tarjouskilpailun Australian jättitilauksen. Useat Euroopan maat ovat tilanneet uudet panssaroidut pyöräajoneuvot muilta valmistajilta. Patrian tappioiden on arveltu johtuvan pikemminkin poliittisista kuin laatu- tai hintasyistä. HÄSA

Päivän lehti

28.1.2020