Kanta-Häme

Patria vapautui lopullisesti lahjussyytteistä

Valtionsyyttäjä Jukka Rappe ei hakenut korkeimmalta oikeudelta valituslupaa hovioikeuden Kroatia-päätökseen. Hovioikeuden päätös, jolla kaikki syytetyt vapautettiin lahjussyytteistä, on siten lainvoimainen.

Valitusajan umpeutuminen merkitsee, että lahjusoikeudenkäynnit Patrian Slovenian ja Kroatian AMV-kaupoista ovat päättyneet. Kaikki syytteet hylättiin pitkissä oikeudenkäynneissä. Samalla oikeudenkäynneissä kaatui syyttäjän vaatimus Patrian yhteisösakosta.

– Olemme tyytyväisiä, että vuodesta 2008 asti vireillä ollut asia on vihdoin loppuun käsitelty, Patrian konsernijohtaja Heikki Allonen sanoo yhtiön tiedotteessa.

Slovenian kaupasta syytettiin myös Patrian tuolloista konsernijohtajaa Jorma Wiitakorpea. Hänet erotettiin toimitusjohtajan tehtävistä ja Allonen valittiin Patrian johtoon.

Valtionsyyttäjä syytti alun perin Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa viittä Patrian työntekijää törkeästä lahjonnasta Slovenian kaupoissa. Kolme työntekijää sai syytteen törkeästä lahjonnasta Kroatian kaupoissa.

Patria solmi Slovenian kanssa kaupan AMV-panssariajoneuvoista kymmenen vuotta sitten vuonna 2006. Kroatian kanssa se teki kaupat seuraavan vuonna. Keskusrikospoliisi KRP ilmoitti vuonna 2008 aloittavansa rikostutkinnan Slovenian kaupasta. Seuraavana vuonna KRP ryhtyi tutkimaan Kroatian kauppaa.

Slovenian haaran syytteiden käsittely Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa alkoi vuonna 2013. Päätös syytteiden hylkäämisestä annettiin seuraavan vuoden alussa. Kroatian haaran käsittely alkoi vuonna 2014 käräjäoikeudessa. Käräjäoikeus tuomitsi kaksi Patrian Kroatian kauppaa hoitanutta työntekijää 1 vuoden ja 8 kuukauden ehdollisiin vankeusrangaistuksiin. Yhden vastaajan syytteet hylättiin. Patrialle määrättiin yhteisösakko.

Käräjäoikeuden päätöksestä valittivat sekä tuomitut että syyttäjä hovioikeuteen. Hovioikeuden käsittelyssä syyttäjä muutti osittain vaatimustaan siten, että kyse ei ollut lahjuksen antamisesta vaan lupaamisesta.

Turun hovioikeuden mielestä syyttäjän kirjallisesta todistelusta ei muodostunut kokonaisuutta, joka osoittaisi syytteen toteen. Hovioikeus puuttui myös siihen, että sen mielestä käräjäoikeudessa oli käännetty väärin yhden syytetyn kirjoittama englanninkielinen teksti ”taken into account”. Käräjäoikeuden mielestä teksti tarkoitti laskennassa huomioon ottamista. Hovioikeuden mukaan sillä tarkoitetaan suomeksi huomioon ottamista.

Patria hoiti Slovenian ja Kroatian panssariajoneuvokauppoja itävaltalaisen konsultin kautta. Konsultin palkkaamat avustajat olivat edelleen yhteydessä ajoneuvokaupasta päättäviin paikallisiin henkilöihin. Patrialla oli myös paikalliset yritykset yhteistyökumppaneina, joiden oli määrä koota valtaosa ajoneuvoista.

– Asiat on selvitetty perinpohjaisesti, ja yhtiön on hyvä jatkaa puolustusteollisuuden pitkäjänteistä kehittämistä, Patrian konsernijohtaja Heikki Allonen sanoo.

Allonen vakuuttaa, että Patria panostaa jatkuvasti ja erittäin paljon tunnistettavissa olevien riskien analysointiin ja ehkäisyyn.

Valtakunnansyytäjänvirastosta ilmoitetaan, että valtionsyyttäjä Jukka Rappe on tavoitettavissa vasta toukokuussa. HäSa

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic