Kanta-Häme

Patrialla kova työllisyys

AMV-panssariajoneuvojen valmistus Ruotsille on kuumentanut Patrian Hämeenlinnan tehtaan. Patria ja sen tehtaalla toimivat alihankkijat ovat kasvattaneet henkilöstönsä määrän ennätykselliseksi.

– Työtilanne on hyvä. Olemme palkanneet vajaa sata uutta työntekijää tähän liiketoimintaan vuoden aikana. Uudet työntekijät ovat tulleet tänne Hämeenlinnaan, kertoo Patrian liiketoimintajohtaja Seppo Seppälä.

Ruotsin ensimmäiset panssariajoneuvot ovat valmistumassa kokoonpanotehtaalta, jossa paiskitaan nyt töitä kahdessa vuorossa. Ykkösajoneuvo lähtee ensi vuoden alussa Ruotsiin testeihin. Kakkosajoneuvo käy ennen Ruotsiin lähettämistä Suomessa muun muassa kylmätesteissä.

Väkeä linjoille… alihankkijoilta

Kun ensimmäiset ajoneuvot ovat läpäisseet testit, linjoilta työnnetään kahden vuoden ajan Ruotsin tilaamia ajoneuvoja. Ruotsilla on optio toisesta 113 AMV:n tilauksesta. Hämeenlinnassa valmistetaan samaan aikaan Suomen armeijalla AMV-ajoneuvoja, jotka varustetaan kranaatinheittimillä.

Patria teettää ison osan töistään alihankkijoilla, jotka myös työskentelevät Hämeenlinnan tehtaalla. Esimerkiksi hitsaukset ja maalaukset tekee alihankkija.

– Käytämme nyt alihankkijoiden väkeä myös vuokratyöntekijöinä, kun käynnistämme kokoonpanoa, Seppälä sanoo.

Patria Land Systemsillä ja Land Servicesillä on tällä hetkellä 550 työntekijää. Heistä noin 500 on töissä Hämeenlinnassa. Kokoonpanossa on noin 150 henkilöä. Toimihenkilöitä, joista valtaosa on insinöörejä, on noin 350. Tampereella ja Sastamalassa on työntekijöitä yhteensä 50.

– Hämeenlinnan henkilöstöä ovat kasvattamassa myös liiketoiminnan järjestelyt. Protopajatoiminta keskitetään Hämeenlinnaan ja osittain Tampereelle.

Patria ja Ruotsin puolustusvoimien materiaalilaitos (Försvarets materielverket FMV) esittelivät perjantaina Ruotsin tilaamia AMV-ajoneuvoja suomalaisille ja ruotsalaisille tiedotusvälineille Hämeenlinnassa. Ruotsille tehdään AMV:stä neljä eri versiota, joista suurin osa on panssaroituja miehistönkuljetusajoneuvoja (APC).

– Ajoneuvot tulevat kevyesti mekanisoidulle pataljoonalle, josta tulee Ruotsin maavoimien lippulaiva vuonna 2014, FMV:n projektijohtaja Ulf Öberg kertoo.

AMV-panssariajoneuvoilla varustetusta pataljoonasta tulee myös osa Euroopan unionin pohjoismaista taisteluosastoa vuonna 2015.

Ruotsin hankinnan arvo on noin 250 miljoonaa euroa. Ruotsin puolustusvoimat aseistaa miehistönkuljetusajoneuvot erilaisilla konekivääreillä Ruotsissa. Patria kokeilee aseistuksen sopivuuden ajoneuvoihin Hämeenlinnassa.

Ruotsin kohu… on laantunut

AMV ja Patria voittivat Ruotsin tarjouskilpailun ajoneuvoista jo vuonna 2009. Ruotsalainen BAE Hägglunds valitti kuitenkin tarjouskilpailuista hallinto-oikeuteen, joka kumosi hankintapäätöksen. FMV järjesti uuden tarjouskilpailun, josta Patria selviytyi voittajaksi vuonna 2010. Yksi kilpailija valitti tästäkin päätöksestä, mutta valitukset hylättiin.

Ruotsissa nousi valtava kohu maavoimien isosta hankinnasta, joka meni ulkomaille. Jopa oppositiossa olevien sosiaalidemokraattien puoluejohtaja arvosteli ratkaisua. Projektijohtaja Öberg kertoo, että hankinnasta ei ole enää keskusteltu. Keskustelu päättyi kokonaan, kun tilaus tehtiin.

– Olemme olleet testivoittaja kerta toisensa jälkeen kaikista kilpailijoista. Olemme täyttäneet muun muassa uudet miina- ja ballistiset vaatimukset, Seppälä kehuu AMV:tä.

Patria on saanut tilaukset noin 1 400 AMV:stä. Panssariajoneuvo on lajinsa markkinajohtaja. (HäSa)

Päivän lehti

8.4.2020