Kanta-Häme

Patrian alihankkijat kärsivät

Työt ovat kuihtuneet myös lukuisilta Patrian paikallisilta alihankkijoilta, kun yhtiön AMV-panssariajoneuvojen valmistus Hämeenlinnassa on loppumassa kokonaan. Henkilöstöä on jouduttu vähentämään tuntuvasti.

Eräät alihankkijat ovat kumppanuussopimuksella tehneet töitä Patrian Hämeenlinnan tehtaalla.

– Henkilöstö on vähentynyt Patrian tehtaalla projektien vähentymisen myötä. Tällä hetkellä meillä on siellä muutama työntekijä, SKS Toijala Worksin toimitusjohtaja Pasi Kannisto kertoo.

Lainisalo Oy on valtakunnallinen teollisuusmaalausyritys, jolla on oma maalaamo Patrian tiloissa. Yritys on vastannut eri valmistusvaiheissa AMV-ajoneuvojen maalaamisesta. Työt jatkuvat Hämeenlinnassa, mutta hyvin heikolla liekillä.

– Parhaimmillaan meillä oli varmaan kolmisenkymmentä työntekijää Hämeenlinnassa. Nyt työntekijöitä on alle kymmenen, sanoo Lainisalo-yhtiön toimitusjohtaja Pertti Lainisalo.

Kumppanuutta… halutaan jatkaa

Vaikka töitä on nyt vähän, SKS Toijala Works ja Lainisalo kuitenkin jatkavat yhteistyötä Patrian kanssa.

– Yhden tilanteen perusteella emme tee johtopäätöksiä. Jos tilanne muuttuu, nostamme volyymia, Kannisto sanoo.

Hän kertoo, että yhtiö on pyrkinyt löytämään Hämeenlinnan työntekijöille töitä muualta.

Pertti Lainisalo muistuttaa, että nollakauppatilanne on vallinnut ennenkin. Yhtiö etsii Patrian töille korvaavia töitä, mutta säilyttää Hämeenlinnan yksikön Patrian tehtaalla.

– Meillä on lupa ottaa Hämeenlinnan maalaamoon muitakin töitä. Tiedämme kuitenkin, millainen tilanne on Hämeenlinnan seudulla ja koko Suomessa. Töiden saaminen on haastavaa.

Hattulalainen Milectria on valmistanut Patrian ajoneuvoihin sähköjärjestelmiä. Tuotantojohtaja Tatu Piilola sanoo, ettei yhtiö saa sopimuksiensa mukaan kertoa mitään yhteistyöstään Patrian kanssa.

– Työtilanteemme ylipäätään vaihtelee paljon projektien ja vuodenaikojen mukaan. Työtilanteemme on nyt suhteellisen kohtuullinen.

Milectria… laajensi alaa

Milectria ryhtyi puolitoista vuotta sitten valmistamaan myös sähköurakoitsijoille keskuksia. Niitäkään töitä ei ole runsaasti, koska rakentaminen on niin vaimeaa. Vuosi sitten Milectriassa jouduttiin käymään yt-neuvotteluja.

– Tietääkseni tällä hetkellä yksikään työntekijä ei ole enää lomautettuina. Parolassa on noin 60 työntekijää.

Milectrialla on tehdas Parolan lisäksi Viron Pärnussa. Yhtiön nettisivut kertovat, että yhtään työpaikkaa ei ole avoimenakaan.

Patria on ollut merkittävä päämies monille metalliyrityksille Hämeenlinnan seudulla. Jopa miljardien eurojen ajoneuvotilaukset ovat kuitenkin antaneet työtä muidenkin alojen yrityksille. (HäSa)

 

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic